Kommunerna klarar inte målet om 25 procent ekologisk mat

1:31 min

Bara Härnösands kommun klarar av riksdagens mål om att 25 procent av livsmedlen inom offentlig sektor ska vara ekologiska. Ånge som har minst andel har bara sex procent.

Hur viktigt är det med ekologisk mat i skolan? Diskutera!

Andelen ekologisk mat som serveras på skolor och äldreboenden ökar stadigt men många kommuner ligger fortfarande långt ifrån riksdagens beslutade 25 procentsmål för offentlig sektor.

I Ånge kommun är bara sex procent av livsmedlen som inhandlas ekologiska. Det är minst i Västernorrland och inget att vara stolt över medger Hanne Suokas som är socialdemokrat och högste politiskt ansvarige :

– Det är ingenting man går och bröstar sig för när det bara är den lilla mängden men nämnden har ju varit enig att vi ska höja den här andelen ännu mera men ekonomin ställer till det.  Trots allt är det dyrare när det är ekologiskt.

Om Ånge är sämst med sina 6 procent så är Härnösand bäst i klassen med 25 procent, den enda kommun i Västernorrland som når upp till riksdagens mål. Marie Holmberg är kostchef i Härnösand

– Vi fick ett nytt livsmedelsavtal första mars 2013 och sedan dess har vi arbetat för att nå vårt mål på 25 procent och vi har lyckats. Här på kostenheten är siffran 24,9 procent och vi har iallafall hållit vår livsmedelsbudget.

Kramfors låg vid årsskiftet på 20,8 procent ekologiskt och kostchef Karin Lidén säger att man ska ha 25 procent vid utgången av 2014.

Örnsköldsvik hade 15,5 procent ekologiskt för helåret 2013 men sista kvartalet nådde man 20,4 procent.

Sollefteå har också ökat andelen ekologiskt något och hade 2013 13,4 procent.

Sundsvall uppger att man ligger på 13,14 för fjolåret (exklusive färskt bröd)