Så åker olagliga fildelare fast

6:31 min

Franska fildelningsspanare ligger bakom avslöjandet som lett till att en man från Blekinge dömts till 120 dagsböter för olaglig fildelning. Marcin de Kaminski forskar på fildelning och gästar i dag P3 Nyheter med Karlsten.

Mannen ska ha delat 1600 upphovsrättsskyddade hårdrockslåtar och dömdes i går till dagsböter i Blekinge tingsrätt. Filerna hittades i mannens dator av franska fildelningsspanare som tipsade svenska skivbolag som i sin tur väckte åtal mot mannen. Marcin de Kaminski forskar på fildelning.

– De som åker fast för fildelning är ofta inblandade i hemsidor där det går att ladda ner filer. Sen finns också de som tillgängliggör nedladdning av större mängder. Men vanliga nedladdare har inte dömts än.

Marcin säger att de som åker fast använder sig av klassiska FTP-sidor som inte använder sig av bit-torrent. Och där är det lättare för en utredare att hitta data som stärker olaglig fildelning.

Att det var franska fildelninsspanare som hittade mannen i Blekinge tror Marcin är en slump eftersom samarbetet mellan spanare världen över ofta samarbetar och har en liknande strategi.

– Utifrån de rättsfall jag sett så verkar det främst handla om en taktik där fildelare ska bli rädda för att dömas. Men i och med att det nu blir enklare att få tag i film och musik via legala streamingtjänster kan man tänka sig att inte lika många tar till sig olagliga nedladdningstjänster. Men de som redan använder sådana tjänster fortsätter nog, säger Marcin de Kaminski.