Steinar Bragi: "Höglandet"

2:28 min

Nu ska det handla om en nyutkommen isländsk bok. Det är Steinar Bragi, som 2010 var nominerad till Nordiska Rådets litteraturpris för romanen Kvinnor, en roman som skrämde många läsare. Nu har han skräck av den isländska finanskrisen. Anna Tullberg har läst "Höglandet".

Steinar Bragi har stoppat in finanskrisen i huvudet på fyra hyfsat unga människor. De är två par som åker på en bilutflykt i den öde, karga isländska naturen, en öken med diffusa gränser mot omvärlden.

Deras psyken är redan härjade; de båda männen har skott sig på att investera andras besparingar i ekonomiska luftslott, pengaballonger som får fullständig pyspunka när krisen slår till mot Island 2008.

Ångesten över pengarna och livet som gått förlorat, dövar de med kända berusningsmedel och porr. Mellan de bägge paren dallrar också ångor av avundsjuka och otrohet.

Där uppe på Höglandet är dimman tät. De krockar med ett hus. Bottenvåningen på huset är tillbommad. Det äldre par som verkar hålla ut här, snarare än att leva ett liv, barrikarderar sig mot omvärlden - oklart varför.

Steinar Bragi har dragit konsekvenserna av den isländska finanskrisen till sin spets. Vad händer i huvudet på människor som orsakat och drabbats av krisen? Vilka slaggprodukter bildas i hjärnorna efter en sådan kollaps? Där uppe på Höglandet slutar det i ren galenskap. Jag gillar intentionen. Skräck med utgångspunkt i upplöst moral och havererade samhällsstrukturer.

Länge är boken både suggestiv och skrämmande. Det är öde fördämningar och igenbommade skjul. Benhögar och ensamma gatlyktor. Obehagliga rävar som skuggor i natten.

Men gestaltningen brister. De fyra personerna får inga tydliga konturer, de är för lika varandra. Författaren är för demokratisk när han låter dem ta lika stor plats i berättelsen och det gör att jag stannar utanför dessa fyra kroppar och psyken.

Mycket av texten går också åt till förklaringar och beskrivningar istället för manipulation av mina lättskrämda sidor. Och det är ju just det; teorierna tillverkar jag så bra själv i huvudet. Du kunde skrämt mig mer, Steinar Bragi! Du har ju både stoffet och talangen.