Otrogna bankkunder ökar konkurrensen

1:00 min

De fyra storbankerna gjorde tillsammans en rekordvinst på över 90 miljarder kronor för 2013 och nu höjs utdelningen till aktieägarna.

Konkurrensverket har tidigare pekat på att konkurrensen mellan bankerna är för svag. I dag upprepas den kritiken. Konkurrensverkets generaldirektör Dan Sjöblom tycker att det måste bli lättare för kunderna att byta bank.

– Om man kan sänka trösklarna för konsumenter att utmana sitt nuvarande bankengagemang och vara lite mer otrogna mot sina banker så bidrar det till att jaga på bankerna lite, och få en bättre dynamisk konkurrens, säger Dan Sjöblom.

Om konkurrensen ökar minskar bankernas vinster då?

– Det är inte självklart att man har låga vinster bara för att man är utsatt för konkurrens, men om fler är med och konkurrerar bör det på sikt leda till lite lägre vinster.

Ligger inte mycket av ansvaret på kunderna att själva ta reda på saker om man till exempel vill byta?

– Jo, absolut är det så. En fungerande konkurrens förutsätter, på vilken marknad som helst, att kunderna är välinformerade. Men eftersom det här är en så komplex marknad och en så komplex marknad, och en väldigt viktig marknad för hushållens ekonomi, så menar vi att vi myndigheter som har uppdrag här skulle kunna göra mer och bättre, säger Dan Sjöblom, generaldirektör på Konkurrensverket.