Barn med svår fetma får magsäcksopereras

2:16 min

I Göteborg ska Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus börja magsäcksoperera ungdomar under 18 år, som lider av klinisk fetma. Det gör man trots att rådande rekommendationer både i Sverige och utomlands är att patienterna ska vara över 18 år.

Dajana Mdalal ska opereras om bara några veckor.

– Det är för att i framtiden kunna få en hälsa som är stabil. Jag vill kunna leva mitt liv längre. Fortsätter man gå upp i vikt så som jag har gjort de senaste åren så blir livet kortare, och det vill man ju inte. Man vill leva så länge som möjligt, säger hon.

Dajana Mdalal är 17 år. Hon började gå upp i vikt när hon var sju och i dag, tio år senare, väger hon 115 kilo.

Rekommendationen i både Sverige och utomlands i dag är att vänta med magsäcksoperationer till patienterna är över 18 år.

Men Dajana Mdalal är en av femton ungdomar mellan 16 och 18 år som Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus nu beslutat sig för att operera innan dess.

Det är som en del i ett nytt forskningsprojekt för att förbättra vården för ungdomar med svår fetma.

– Sahlgrenska Universitetssjukhuset har tagit ett beslut att operera ungdomar som vi känner inte är etiskt försvarbart att vänta med tills de är vuxna utan de är så pass sjuka i sin fetma, säger Eva Gronowitz, som är barnsjuksköterska och forskningskoordinator på sjukhuset.

Eva Gronowitz och hennes kollegor i Göteborg ska också sätta igång en nationell studie på ännu yngre ungdomar.

Av femtio 13- till 15-åringar ska hälften magsäcksopereras och hälften få en traditionell medicinsk behandling som inleds med pulverkost.

Frågan man ställer sig är om det går att vinna något på att operera redan i tidiga tonåren. Det handlar inte bara om hälsa utan också om livskvalitet.

– De är ofta mobbade sedan tidig ålder, har dålig självkänsla, självbild. Det finns många som har kraftiga pålagringar och får social fobi och olika andra psykiska åkommor.

Dajana Mdalal har aldrig haft några sådana problem, berättar hon. Men fysiskt har hon haft det svårt. Att gå ner i vikt när man har fetma handlar inte om att äta mindre och röra på sig, säger hon.

– Det är inte så lätt som man tror. Det är inte bara att äta nyttigt och springa. Jag har varit jätteduktig på att spela fotboll, jag har spelat på höga nivåer. Jag fick problem med knäna, jag fick problem med ryggen. Lade av för att jag inte kunde mer. Det var liksom lidande med de där knä- och ryggproblemen. Så de som säger så vet inte vad de pratar om, säger Dajana Mdalal.