Inget brott mot källskyddet när VLT publicerade tipsare

4:03 min

Namnen på personer som tipsat VLT offentliggjordes nyligen - av tidningen själv. Under några timmar kunde vem som helst läsa vilka som tagit kontakt med VLT via Facebook.

Det var i samband med att Facebook fyllde tio år för några dagar sen som VLT tog en bild av sin Facebook-sida och publicerade på sin sajt. Syftet var att illustrera det sociala nätverkets födelsedag men bismaken blev bitter. Bilden som togs var från VLT:s administratörsvy på Facebook och vem som helst kunde se namnen på de som kontaktat tidningen. 

Det här väckte reaktioner hos många som tyckte att tidningen slarvade med källskyddet. Bilden togs snart ner från webbsidan.

– Många har undrat om vi har röjt källor. Men det har vi inte. För att de som syns på bilden har inte bett om att få vara anonyma. De framträder med namn och bild på Facebook, säger VLT:s tidningschef Thelma Kimsjö.

Men att personer som syntes på bilden inte ville vara anonyma var ju bara ren tur.

– Nej, om man vill ha skydd måste man säga till det. Är man på Facebook är man medveten om att man syns, säger Thelma Kimsjö.

Du verkar inte se allvarligt på det som skett?

– Nej, vår jurist säger att det inte handlar om brott mot källskyddet. Jag upplever det som en olycklig publicering eftersom det väckte andra frågor än de som vi tänkt, säger Thelma Kimsjö.

Vi kontaktade en person med stor kunskap om journalistik på internet för att fråga honom vad han tyckte om Thelma Kimsjös svar. Jack Werner jobbar på tidningen Metro som sociala medier redaktör.

– Det framgår att läsarna inte är anonyma i sin kontakt med tidningen via Facebook och att VLT inte har en plan för hur de ska jobba med Facebook, säger Jack Werner.

Ser du några problem med det här?

– Jag tror att läsarna trodde att de var anonyma via Facebook när de är i kontakt med VLT. Dessutom tror jag att även om ingen drabbats nu är det som hänt problematiskt. 

Om du vill tipsa oss anonymt och utan att du går att spåra, använd Radioleaks!