Bildt: "Politiskt spel bakom läckt telefonsamtal"

2:02 min

Det kommer inte blir någon kris i samarbetet mellan EU och USA om Ukraina. Det säger utrikesminister Carl Bildt, efter telefonavlyssningen där en tjänsteman på amerikanska UD sagt att EU kan dra åt helvete. 

– Det bedrivs telefonavlyssning och man använder rätt selektiva utdrag ur avlyssnade telefonsamtal för att bedriva ett politiskt spel, säger utrikesminister Carl Bildt.

Vad får den här avlyssningen för konsekvenser?

– Det är konsekvensen att vi blir mer medvetna om det politiska spel som pågår. Det är inte så svårt att lista ut vem som har gjort de här inspelningarna, som har redigerat dem, som har släppt ut just de här sakerna för att uppnå ett visst politiskt syfte. För att dels så splittring mellan USA och Europa. Det är ett alldeles uppenbart politiskt syfte. 

Vem menar du har genomfört den här avlyssningen?

 – Ja, det läckte ut till Moskva i alla fall.

Men visar ändå inte det man hör att USA försöker styra rätt hårt?

– Nej. Vi kan ha en diskussion mellan svenska diplomater där man diskuterar enskilda inslag i ett politiskt skede. Det är inte särskilt ovanligt. 

Så svarar utrikesminister Carl Bildt om det som ändå lär bli samtalsämnet i korridorerna i Bryssel. EU kan dra åt helvete följt av svaret "precis" är vad de två rösterna på ett inspelat telefonsamtal med en högt uppsatt medarbetare i det amerikanska utrikesdepartementet hörs säga. 

Inspelningen är gjord i Ukrainas huvudstad Kiev. Den ena rösten tillhör tredjepersonen i amerikanska UD, Victoria Nuland. Den hon talar med är USA:s ambassadör i Ukraina.

Det som gör samtalet extra känsligt är att det de två diplomaterna hörs säga kan tolkas som att USA nu försöker styra händelseutvecklingen i Ukraina och att USA då tycker att det bästa vore om EU var så långt borta från händelsernas centrum som möjligt.