Jokkmokks marknad

Svart renrajd på marknaden - manifestation mot den växande gruvnäringen i Sápmi

Idag på Jokkmokks vintermarknads andra dag gick en svarta rajd genom marknadsplatsen, en manifestation för att protestera mot den allt större växande gruvnäringen i Sápmi. Svarta rajden leddes av personer som var vitmålade i ansiktet och kläddda i svarta sopsäckar som liknande koltar.

Den svarta renrajden kom till snöscenen kring ett-tiden på centrala marknadsplatsen. Kring 100 personer hade samlats för se renrajden komma och för att höra jojk av Maxida Märak och poesi av Mimi Märak. En av de som lyssnade var Lise Tapio Pittja som var medtagen av det hon såg. 

- Åh, det var som en begravning, som om underjordiska kommit med döden. Det var så kraftfullt och berörde djupt i hjärtat, säger Lise Tapio Pittja.

Är det här rätt sätt att visa motstånd?

- Alla måste följa sitt hjärta och alla har sitt val. Men alla sätt är bra, tillägger Lise Tapio Pittja.

En som kommit från Västerbotten till marknaden var Erling Lundgren och han tyckte att fler borde göra liknande saker för att visa att man inte tycker om något.

- Jag tyckte att det var kraftfullt och fler borde demonstrera och göra liknande saker, säger Erling Lundgren.

 Anne Marit Päiviö
anne-marit.paivio@svt.se

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio