Så jobbade jag med "Svart lucia"

När jag inledde arbetet med den här serien kom jag tidigt att tänka på Avpixlat-artikeln om den ”kolsvarta” lucian på SVT, som blivit en av sajtens mest kommenterade. Jag minns att jag blev chockad när jag såg artikeln och kommentarerna vintern 2012 – hur kunde en mörkhyad lucia och två rappare väcka så mycket ilska och frustration? Och hur var det att vara 14 år och utstå allt det där hatet på nätet?

Lucian själv, Astrid Cederlöf, hade avböjt alla tidigare förfrågningar från journalister om att prata kring händelsen. I slutet av sommaren skrev jag ändå ett brev till familjen Cederlöf, för att höra efter om de var intresserade av att beskriva sina upplevelser och känslor.

Luciasändningen väckte ont blod på många ställen, men jag har koncentrerat mig på just artikeln som publicerades på Avpixlat den 13 december 2012 – allra mest har jag fokuserat på de knappt 4000 läsarkommentarerna, och läst samtliga. 

De allra flesta som skriver gör det anonymt och under påhittade namn. Några få använder sitt riktiga namn, medan ytterligare andra går att identifiera då de kopplat sina kommentarer till exempelvis ett Facebook- eller Twitterkonto. Jag har kontaktat ett tiotal personer – några av dem har jag ringt eller mejlat, andra har jag åkt hem till och knackat på hos.

Såväl Ann-Katrin som Kjell – som sedan kom med i programmet – uttryckte sig spetsigt och hårt i sina kommentarer, vilket gjorde mig intresserad av att prata med dem om hur de tänkte när de satt där vid tangentbordet.

Ann-Katrin åkte jag hem till en söndagskväll, hon var vänlig nog att släppa in mig. Vi pratade länge utan någon mikrofon, därefter har vi setts för ett par inspelade intervjuer. Kjell tog jag en första kontakt med över nätet, vi talade därefter i telefon ett par gånger, innan vi slutligen träffades.

Parallellt med det här började jag intervjua Astrid Cederlöf och personerna i hennes värld: körledaren, hennes mamma och pappa, kompisen Clara, rapparen Alex. Lägligt nog visade det sig att de just börjat repetera en ny luciakonsert – det gav mig vackra ljud och en, tycker jag, fin inramning till programmet.

Måns Mosesson