Schweiz folkomröstar om invandring

1:52 min

I Schweiz verkar den uppmärksammade folkomröstningen om att begränsa invandringen vara mycket jämn.

I dag på förmiddagen genomfördes en folkomröstning i Schweiz som ska avgöra om landet kraftigt ska minska invandringen genom att riva upp landets fria-rörlighetsavtal med EU.

Enligt de första prognoserna är det 50 procent som har röstat ja och 50 procent som röstat nej.

För att ja-sidan ska vinna behöver man både en majoritet av befolkningen och en ja-majoritet bland de 26 kantonerna. Valdeltagandet ligger preliminärt på 56 procent, vilket är ovanligt högt för att vara en folkomröstning i Schweiz.

EU har inför omröstningen varnat Schweiz för konsekvenserna om det blir ett ja.

– Ja, jag tycker också det börjar bli för många utlänningar här, säger Christine Zandt.

Det är slående hur många, förstås bland de som tänker rösta ja till begränsningen av invandringen men också bland de som tänker rösta nej i dag, som ändå ser omfattningen av invandringen som ett problem.

Men trots allt kommer Christine Zandt rösta nej till att riva upp det fria-rörlighetsavtalet med EU i dag.

– Det är helt enkelt inte lösningen på problemet, säger hon.

Det är högerpartiet, Schweiziska Folkpartiet, som länge kämpat för att begränsa invandringen till Schweiz, som tagit initiativ till folkomröstningen

– Vi vill kunna styra mängden invandrare utifrån till exempel det ekonomiska läget, säger Albert Rösti från partiledningen.

Motståndarsidan, alla de andra politiska partierna plus näringslivet, varnar för de ekonomiska konsekvenserna för Schweiz om avtalet med EU rivs upp. Bland annat befarar man att Schweiz vid ett ja kommer att mista många högutbildade invandrare från till exempel Tyskland.

Och EU, redan påverkat av den häftiga debatten på sistone om den fria rörlighetens effekter i flera stora EU-länder, har varnat Schweiz för att alla avtal med Schweiz kommer rivas upp om det blir ett ja i dag.

– Schweiz kan inte bara plocka russinen ur kakan när det gäller EU:s inre marknad, sa till exempel EU:s justitiekommissionär Vivianne Reding häromdagen.

I den sista opinionsmätningen ledde nej-sidan knappt, men ja-sidan har tagit in vecka för vecka, och valdeltagandet väntas bli högt vilket kan tala för ja-sidan.

Frågan om invandringen och landets relation till EU är nämligen är två av de politiska frågor som engagerar schweizare mest.

Vid lunchtid i dag stänger vallokalerna.