Barnmorskan Ellinor vägrar utföra aborter - nekas anställning

9:19 min

Barnmorskan Ellinor vägrar med hänsyn till sin kristna tro att utföra aborter och har därför nekats flera anställningar. Och nu har Ellinor gjort en DO-anmälan. Men är religionen ett giltigt skäl för att slippa vissa arbetsuppgifter? Anne-Li Lehnberg är ledarskribent på Flamman och i dag hör du henne debattera frågan med Paulina Neuding, ledarskribent på Svenska Dagbladet och chefredaktör för magasinet Neo. Allt i P3 Nyheter med Karlsten.

Är religiös tro ett okej argument för att slippa vissa arbetsuppgifter? Rösta här!

Ellinor var lovad anställning vid Höglandssjukhuset i Jönköping efter att hon avslutat sin utbildning. Men efter att sjukhuset fick reda på att Ellinor vägrar utföra aborter drogs erbjudandet om anställning tillbaka.

– Jag anser att livet börjar vid befruktningen och det är då inte okej för mig att avsluta ett liv genom att utföra en abort. Och när jag berättade för sjukhuset om mina åsikter trodde jag att bemötandet skulle bli ett helt annat. Det märkligaste är ju att vi har lagstiftning som ska skydda de som har en tro och ändå så händer detta.

Ellinor menar att hon måste kunna arbeta med att hjälpa kvinnor även om hon inte vill utföra aborter.

– Det finns många kvinnor runt om i världen som jag vill hjälpa och det måste vara möjligt för mig att kunna utöva mitt yrke även om jag inte vill utföra aborter.

Paulina Neuding är ledarskribent på Svenska Dagbladet och chefredaktör för magasinet Neo och hon tycker att det finns poänger med att kunna vägra utföra aborter.

– I Norge får man som barnmorska lista sig för att slippa utföra aborter och det har inte medfört några problem eftersom så många andra inte har några problem med aborter och då kan utföra ingreppet istället.

Anne-Li Lehnberg är ledarskribent på Flamman och tycker att det är problematiskt när barnmorskor inte alltid arbetar på samma sätt.

– En barnmorska ska kunna hjälpa kvinnor på det sätt som kvinnan behöver utan att påverkas av personliga åsikter. En kvinna som ska genomgå ett ingrepp mår kanske redan dåligt och behöver då det stöd som går att få snarare än att behöva möta en barnmorska som har personliga åsikter om aborter och därför inte kan stötta.

Men Paulina Neuding tror inte att en kvinna som vill utföra en abort kommer att påverkas av en barnmorska som inte vill utföra en abort.

– Det är givetvis svårt för en kvinna som ska utföra en abort att genomföra ingreppet, men det lär inte vara avgörande för kvinnan om en barnmorska lämnar över arbetsuppgiften till någon annan. Det är viktigt att en barnmorska kan slippa något som känns fel.

Anne-Li Lehnberg menar istället att en barnmorska ska kunna genomföra alla arbetsuppgifter.

– Det finns flera andra områden inom vården att arbeta med som inte involverar abortfrågan. Så har man problem med aborter är det kanske en god idé att då hålla på med något annat. Men är man barnmorska så ska patientet komma i första rummet.

P3 Nyheter med Karlsten
p3nyheter@sverigesradio.se