Ny omröstning om invandring väntar Schweiz

1:07 min

Schweiz kommer sannolikt snart genomföra ytterligare en omröstning som handlar om att begränsa invandringen och därmed befolkningstillväxten. Den här gången är det miljöorganisationen ECOPOP som samlat in tillräckligt många namnunderskrifter för att få till en omröstning. Enligt dem klarar miljön i Schweiz inte av den nuvarande befolkningstillväxten.

– Av ekologiska skäl borde vår befolkning inte öka något mer.

Det säger generalsekreteraren för ECOPOP Andreas Thommen. Organisationens initiativ till folkomröstning innehåller bland annat ett förslag om att begränsas den årliga befolkningstillväxten i Schweiz till maximalt 0.2 procent. Förra året låg den på ungefär 1 procent, det mesta av den utgjordes av invandring.

– Vi kräver också att invandringen begränsas, det betyder även hos oss att gränserna måste täppas till lite, alla kan inte komma hit, säger Andreas Thommen.

Han poängterar dock att organisationen baserar sina krav på rent ekologiska grunder. Organisationen är formellt politiskt obunden, men har ibland fått kritik för att också fiska i högerpopulistiska vatten.

Än är det inte klart om och när omröstningen äger rum, men det ekologiska initiativet till minskad invandring visar att frågan om hur mycket invandring Schweiz ska han engagerar fler grupper än bara högerpartiet SVP.

Men statsvetaren Michael Hermann i Zürich tycker inte man kan säga att Schweiz, bara för det, blivit mer främlingsfientligt.

– Invandringen är ett hett tema nu, det beror mest på den stora förändringen som skett för invandringen de senaste åren, säger Michael Hermann.

När schweizarna röstade igenom avtalet om fri rörlighet med EU, första gången för drygt 10 år sen, lovade regeringen att avtalet skulle innebära en maximal befolkningstillväxt på högst 10 000 personer per år, senaste åren har den legat på 80 000 istället, och det skapar oro i ett geografiskt litet land, säger Michael Hermann.

– Den här snabba förändringen har lett till en stämningsförändring inom befolkningen, säger Michael Hermann.