Kritikstorm mot Spendrup efter uttalande i Ekot

1:10 min

Svenskt Näringslivs ordförande Jens Spendrup är i blåsväder efter sitt uttalande i Ekots lördagsintervju om kvinnor i bolagsstyrelser. Många har uppfattat att det som Spendrup uttryckte var att de kvinnor som är tillräckligt kompetenta redan i dag tagit plats i bolagens styrelser och att det inte behövs någon förändring.

En av de upprörda är affärsmannen Sven Hagströmer, som bland annat är styrelseordförande i banken Avanza.

– Jens Spendrup som är den störste företrädaren för Sveriges näringsliv säger att alla kompetenta kvinnor är redan upptagna. Det ger ett alibi till alla valberedningar i Sverige att inte leta för det finns inga att hitta, säger affärsmannen Sven Hagströmer.

– Jag tycker att det ska vara press på valberedningar att hitta kompetenta kvinnor och det garanterar jag att det finns.

Sven Hagströmer som varit med och grundat Allbrightstiftelsen, som verkar för fler kvinnor i svenska bolagsstyrelser, är inte ensam om sin kritik. Flera politiker och tunga företagsnamn har under dagen ventilerat sin åsikt i frågan. Jens Spendrups uttalande från i lördags sprids och kritiseras på sociala medier. Så här lät den mest ifrågasatta delen av intervjun i lördags. Reporter är Monica Saarinen.

– Historiskt har kvinnorna inte ägnat sig så mycket åt företagande men i dag kommer kvinnorna på bred front. Det innebär att vi kommer ha allt fler kvinnor med erfarenhet och kompetens att ge sig in i de riktigt stora styrelserna de kommande åren.

Men tycker du att kvinnorna får chans efter kompetens?

– Ja, absolut!

Så anledningen till att det ser ut som det gör i dag beror på att det inte finns fler kompetenta kvinnor?

– Ja.

Sven Hagströmer tror att Spendrups åsikt att kvinnor i dag får chansen är utbredd bland svenska företagsledare.

– Det brukar vara så att det chefen tycker håller många andra under honom med om.

– Det här måste vara en örfil till alla kvinnor som verkligen vill någonting, säger Hagströmer.