Gift från brandsläckning har hamnat i dricksvattnet

2:10 min

På flera platser där kommuner hämtar sitt dricksvatten har det hittats gifter i vattnet. Det handlar om gifter som kommer från ett särskilt skum som används till att släcka bränder. Sådana gifter har hittats i Ronneby, Botkyrka och Uppsala och gifterna kan finnas i vattnet också på fler ställen. Därför har myndigheten Livsmedelsverket nu sagt åt kommunerna att undersöka sitt vatten. Klicka på texten för att läsa mer.

Stig Orustfjord är chef på Livsmedelsverket. Han tycker att det är allvarligt att gift från brandsläckarskum har hittats i dricksvatten.
- Ja, det är klart att det är inget bra, det ska överhuvudtaget inte finnas i varken vatten eller mat, säger Stig Orustfjord.

I brandsläckarskum kan det finnas farliga kemikalier som kallas "perfluorerade alkylsyror". Det är det ämnet som nu har upptäckts i dricksvattnet i Ronneby i Blekinge, i Botkyrka utanför Stockholm och i Uppsala i Uppland. Där har de nu stängt av vatten som innehåller gift.

Livsmedelsverket tror alltså att sådant här gift från brandsläckarskum kan ha spridits ut också på andra platser. Särskilt till vatten som ligger nära flygplatser eller platser där militären har sina övningar, för där har de ofta använt brandsläckarskum.

Giftet från skummet kan vara farligt för oss människor, säger Stig Orustfjord:
- Det här är visserligen inte ett ämne som du blir akut förgiftad av men det stannar länge i kroppen och det påverkar olika organ. Det påverkar till exempel vårt immunförsvar, det påverkar levern så att det blir svårare att bryta ned fett, och för killar kan det också påverka kvaliteten på spermierna, så att det blir svårare att få barn, berättar Stig Orustfjord.

Sedan några år tillbaka ska sådana här ämnen inte längre användas i brandsläckarskum. Ändå finns det kvar i naturen och har alltså hittats i flera kommuners dricksvatten. Livsmedelsverket har nu bett kommunerna att undersöka dricksvattnet, så att ingen ska behöva få i sig gift. I april får de veta om fler kommuner har sådana här ämnen i vattnet. Men tills dess behöver vi ändå inte vara rädda för att dricka vatten, tycker Stig Orustfjord:
- Nej, det tycker jag inte, alltså de 3 farligaste sakerna vi stoppar i oss, det är egentligen salt, socker och alkohol, men det finns ändå ingen orsak till att människor ska behöva dricka förgiftat vatten, säger Stig Orustfjord till Sveriges Radio.