Elen blir allt billigare

1:33 min

Elpriserna den här vintern är de lägsta på nio år. Skälen är förutom den milda vintern också större utbud och stagnerande efterfrågan - vilket gör att elpriserna även på längre sikt sannolikt förblir relativt låga.

– Jag trodde att priserna skulle gå upp så jag valde fast. Resultatmässigt så var det väl fel, men så är det.

Petter Marvig hör till en krympande andel villaägare i Sverige som bundit sitt elavtal, i hans fall för tio år.

Elpriserna har gått ner och är nu de lägsta sedan vintern -04/-05 vilket alltså gynnar de som valt rörliga avtal.

Det enligt företaget Elskling som jämför elpriser. Med tanke på den milda vintern kan besparingen för villaägarna bli tydlig även från den redan i fjol historisk sett låga prisnivån.

Det säger Kaj Forsberg som är marknadsanalytiker på Energimarknadsinspektionen

– Det kan absolut handla om 5-10 procent, åtskilliga hundralappar i alla fall per månad just för man har behövt värma sitt hus mindre om man nu har eluppvärmt

Men medan bland andra villaägarna gläds är det desto tuffare tider för nordiska elproducenter efter några guldår under - 00 talet:

– Det har ju blivit en mycket lägre lönsamhet i elproduktion generellt. Utbudet ökar och efterfrågan minskar eller är i alla fall oförändrad.

Fast även elkonsumenterna bör se upp med dessa låga priser säger Faraz Azima, vd på företaget Elskling.

– Jag tror att konsumenterna är mindre kritiska när de får erbjudanden som kanske inte är så konkurrenskraftiga, men jämfört med vad de haft tidigare år  så uppfattas de som 10- 20 procent billigare och då tror jag man har lättare att tacka ja utan att vara alltför kritisk.