Feministiskt självförsvar i skolan på Norra Hisingen

1:50 min

Alla flickor i årskurs nio på Norra Hisingen ska få en kurs i feministiskt självförsvar på skoltid.  Det har stadsdelen Norra Hisingen beslutat. Syftet är att tjejerna skall få bättre självförtroende och bättre kunna hantera hotfulla situationer i vardagen.

I ett klassrum på Brunnsboskolan i Göteborg får Oda, Alice och Julietta i 9D och lära sig hur dom bäst gör för att knäa någon i skrevet.

– Det är en styrka att veta att om jag gör så här så kanske typ...

– Dom säger ju det att vanligtvis är dom inte beredda på att man ska göra motstånd, att man ska försvara sig. Så det kan vara väldigt bra.

Sexuella trakasserier är en del av många elevers vardag. Och tjejer utsetts för sexuella trakasserier i skolan oftare än killarna visar forskning.  För att få bukt med detta, och som en del i ett större jämställdhetsarbete,  får tjejerna lära sig att säga ifrån.

Men det finns flera anledningar att vara skeptisk mot att skolan lär ut feministiskt självförsvar menar  kritiker. Bland annat får metoden kritik av professor i folkhälsovetenskap Katja Gillander Gådin som tycker att det är fel att lägga över ansvaret på tjejerna.

- Det är inte flickors ansvar att se till att de inte blir trakasserade utan de som har ansvar för det är de som trakasserar andra och dom vuxna på skolan, säger Katja Gillander Gådin.

- Man undrar då, vad gör man på den tiden som tjejerna får lära sig att försvara sig själva, hur jobbar man då med killarna?, fortsätter hon.

Samtidigt som stadsdelen beslutade att införa feministiskt självförsvar beslutades  också att killarna skulle få jobba med något som kallas Matchofabriken. Stefan Gustavsson är områdeschef  för grundskolan och särskolan Norra Hisingen och han ser självförsvarskursen som en del i en större jämställdhetssatning

- För kvinnor är det i princip nästan bara män som våldför sig på kvinnor. Och därför är det viktigt att ge tjejer verktyg för att kunna använda både sin kropp och röst för att ge motstånd, säger Stefan Gustavsson.