MP och V ser ut att göra ett bra EU-val

2:43 min

Miljöpartiet och Vänsterpartiet ser ut att gå framåt i valet till Europaparlamentet i maj. Det visar den första opinionsmätningen av partisympatierna inför valet som Novus gjort för Ekots räkning. Däremot ser det ut som om Moderaterna och Socialdemokraterna återigen kommer göra ett dåligt EU-val.

Valet till Europaparlamentet är den 25 maj och när väljarna får frågan vilket parti de kommer att rösta på så svarar 15,7 procent Miljöpartiet, jämfört med 11,0 procent i valet 2009 och 10,8 procent svarar Vänsterpartiet som 5,7 2009. 

– Det hänger ihop med att båda dessa partier går starkt framåt i nationella val och sedan för Miljöpartiet så brukar de generellt sätt göra bättre val i Europaparlamentsvalet, så att de ligger extra starkt i den här undersökningen är inte förvånande, säger Linda Berg, föreståndare för Centrum för Europaforskning i Göteborg.

Enligt Novus mätning tänker 27,3 procent rösta på Socialdemokraterna och 20,9 på Moderaterna. Det är något mer än vad partierna fick i förra EU-valet, men klart sämre än deras opinionsstöd inför riksdagsvalet. De brukar dessutom tappa stöd EU-valrörelsen. 

– Tidigare har det varit så att de legat som högst i början av mätningarna i februari och sen har det gradvis sjunkit fram till själva valdagen, säger Linda Berg.

Så finns det en risk att det blir ännu sämre resultat för de här två partierna i maj?

– Ja, den risken finns men det kommer förstås avgöras av hur kampanjerna drivs av de olika partierna.

Kristdemokraterna ser ut att ha problem. I mätningen får partiet bara 2,3 procent och skulle förlora sin plats om det vore val i dag. Sverigedemokraterna riskerar med 4,8 procent att inte få en plats i parlamentet.

– Det är något svagare än vad vi skulle kunna tro, givet att de går så pass starkt i den nationella opinionen. Samtidigt så är det så att kampanjerna har inte riktigt satt i gång och Sverigedemokraterna är än så länge ett oprövat kort i Europaparlamentsval, säger Linda Berg.

Piratpartiet ser ut att rasa från 7,1 procent i förra valet till 1,3 i dagens mätning och åka ur parlamentet och Centern med 4,5 procent kan förlora sin plats. Folkpartiet ligger ganska bra till med 10,9 procent. Det är sämre i EU-valet 2009, men visar ändå på att partiet verkar starkare i EU-val än riksdagsval.

Många brukar strunta i Europaparlamentsvalet. Enligt dagens mätning tänker 55 procent rösta och det är högre valdeltagandet 2009 som var drygt 45 procent.