Polisen hårdsatsar i Stockholmsförorter

2:41 min

Stockholmspolisen planerar att tredubbla sin insats i förorterna Tensta och Rinkeby, med start i vår. Anledningen är att en grupp på mellan 200 och 300 unga personer hotar hela samhället, säger polisen. Elisabeth Anestad är chef för polisen i Västerort.

– Om man har individer som livnär sig på kriminalitet och som stör ut ett helt samhälle, då går det inte att acceptera det, då måste man agera kraftfullt, säger Anestad.

Det är en mörk bild av Tensta och Rinkeby som polischefen målar upp. Med narkotikahandel, misshandel, rån, hot mot vittnen och maktdemonstrationer gör gruppen av kriminella det svårt för företag att etablera sig i området, säger hon. De två förorterna har drygt 30 000 invånare varav en procent bedöms som kriminella, enligt polisen.

Därför ska ytterligare 50 erfarna poliser rekryteras från resten av länet för att stödja de 25 poliser som redan finns i området. Deras uppgift blir att se till att så många som möjligt inom gruppen av kriminella grips och döms för sina brott. 29 poliser ska rekryteras under våren och ytterligare 21 i början på 2015.

I Tensta finns det de som är tveksamma till polisinsatsen. 21-årige studenten Amir al-Kazaz som bott hela sitt liv i Tensta är en av skeptikerna.

– Det kommer alltid komma upp nya brottslingar, det går inte att få bort alla. Problemen här är skolorna och bristen på arbete. Alla går inte ut med fullständiga betyg och det borde satsas på bättre lärare, säger al-Kazaz.

Efter kravallerna i flera Stockholmsförorter i fjol är polisen medveten om att det kan vara problematiskt att öka närvaron i vissa områden. Men Elisabeth Anestad på polisen i Västerort tror inte att vanliga invånare kommer att störas av insatsen i Tensta och Rinkeby. Det handlar dessutom till stor del om poliser som inte kommer märkas på gatorna; civila spanare och utredare, berättar Anestad.

– Här handlar det om att identifiera de kriminella grupperingarna så gemene man kommer inte att oroas, tror jag, säger Anestad.