Privata vårdutbildare anklagas för fusk

1:16 min

Det fuskas med betygsättningen när nya undersköterskor utbildas. Det menar tre kommuner i länet, skriver tidningen Kommunalarbetaren.

I en stor granskning som tidningen Kommunalarbetaren publicerar idag framgår det att Stockholm, Södertälje och Österåkers kommun misstänker att utbildningsföretagen fuskar med statliga pengar.

Stockholms stad nu har anmält ett av företagen, Medlearn, till Skolinspektionen.

– Vi misstänker att företaget gett mesta möjliga gymnasiepoäng på kortast möjliga tid för att tjäna pengar, säger Linda Wikman, inspektör på Stockholm stads äldreförvaltning.

Företagen får ersättning för varje poäng, men det finns ingen som granskar utbildningens kvalitet.

Det exempel som Stockholm stad grundar sin anmälan på handlar om en anställd på ett äldreboende som nu är klar undersköterska. Den anställde ska ha tagit 1050 poäng på så kort tid som fyra månader, trots att en lärare bara några månader tidigare bedömde att hennes kunskaper i svenska var så låga att hon inte kunde hänga med i undervisningen.

Dessutom jobbade personen ifråga under utbildningstiden 60 procent och hade dessutom ytterligare ett jobb.

På Serafens äldreboende i Stockholm säger chefen Lena Slotte till tidningen Kommunalarbetaren att hon inte längre tar in praktikanter från företaget Medlearn.

Hon är också tveksam till att anställa personer med betyg från företaget. 

Linda Wikman, äldrevårdsinspektör i Stockholms stad säger till P4 Radio Stockholm att det finns anledning att ifrågasätta den utbildning som Medlearn levererat. Därför har det aktuella fallet anmälts till Skolinspektionen.

– Jag vill att inspektionen ska slå fast om utbildningen varit bristfällig eller inte, säger Linda Wikman.