HITFABRIKEN

Hur framgångsrik är svenska hitfabriken? - "Finns inget belägg för tredjeplatsen"

I vår serie Hitfabriken har det blivit dags att granska följande: Sverige är världens tredje största musikexportnation. Så låter en uppgift som rapporterats i medierna och som fortsätter att lyftas fram av organisationer som STIM. Men enligt Rasmus Fleischer, forskare vid Stockholms Universitet, saknar den helt grund. 

- En ren gissning, säger han.

Förra veckan tog Avicii emot regeringens musikexportpris, ett pris som delats ut sedan 1997 för att fira svenska musikexportframgångar.

Men försöken att räkna ut storleken på Sveriges musikexport har gett väldigt olika resultat. 1999 var den över 3 miljarder. 2012 var den bara en miljard.

- I den tidigare undersökningen räknade man in exporten av cd-pressar, säger Linda Portnoff, forskare vid Handelshögskolan i Stockholm.

Uppgiften att Sverige har bronsplats när det gäller musikexport användes av STIM så sent som i november 2013, men har följt med sedan 90-talet. Men då var jämförelsen omöjlig att göra, eftersom det saknades liknande uträkningar i andra länder, enligt Rasmus Fleischer. Att siffran dessutom är räknad per capita är något som ofta utelämnas.

- Räknar man på det sättet är ju troligtvis Vatikanstaten världens största musikexportnation, säger han.

Lyssna på programmet i spelaren ovan.

Reporter: Jesper Engström. Producent: Tommie Jönsson.

Första delen av Hitfabriken finns att lyssna på här.

Producerat av Rundfunk Media för Musikguiden i P3.