Pålägg dras tillbaka efter smitta

1:26 min

Livsmedelsföretaget Scan har dragit tillbaka flera partier av smörgåspålägg sedan man konstaterat att de smittats av bakterien listeria. Samtidigt har Folkhälsomyndigheten konstaterat en kraftig ökning av listeriasmitta de senaste månaderna.

Listeria är farligt främst för personer med nedsatt immunförsvar och gravida kvinnor som riskerar missfall.

Det här är oroande, säger Anders Wallensten som är biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.

– Vi är bekymrade över det här antalet eftersom de har en likartad bakterieart av listeria. Därför tror vi att det kan finnas en gemensam smittkälla, säger han.

Fallen av infektion med listeria-bakterien har ökats stadigt sedan oktober. Den kan spridas med infekterad mat som inte upphettas - exempelvis vakuumförpackad rökt- och gravad fisk, skivat smörgåspålägg, patéer och dessertostar. Särskilt de som tillverkas av opastöriserad mjölk.

Enligt Anders Wallensten är det människor över hela landet som smittats, både äldre med nedsatt immunförsvar och gravida kvinnor. Det är ingen infektion att leka med, säger han.

– Det kan leda till hjärnhinneinflammation och blodförgiftning om man har otur. Så för riskgrupper kan det vara allvarligt, säger han.

Han kan dock inte säga om det finns någon koppling mellan de indragna påläggen och de ökade listeriafallen. Men saken utreds, säger han.