Recension från när Alice Babs uppträdde i Vänersborg 1943

En lyssnare mejlade in en recension från Elfborgs läns annonsblad 1943, då Alice Babs och Charlie Norman uppträdde i Vänersborg. Recensenten gillade verkligen inte swing! Här kan du läsa recensionen. 

Alice Babs Nilsson är en liten rar och i sitt sätt att vara på scenen en anspråkslös tös, som man ovillkorligen känner sympati för, och hon verkar vara riktigt trevlig på film. Synd – gräsligt synd bara – att tösastumpan skall ha ägnat sig åt något så vedervärdigt frånstötande som det eländiga swingandet. Det är inte sång och inte melodi, utan rena rama olåten.

Vi satt i tisdags afton i Vänersborgs teater och mådde faktiskt illa åt den otäcka, smakförskämmande soppa som bjöds. Och hennes "Quintet" – stackars människor! Pianisten t. ex. ar säkerligen urstyv i sitt fack. Men att använda naturens håvor på detta sättet verkar beklämmande. Om kvintetten varit en samling nattsvarta vildar, som dunkat sina primitiva musikredskap i väntan på att köttet efter en nyss slaktad, välfödd missionär skulle kokas tillräckligt mört - ja, då skulle vi bättre ha begripit hela tillställningen. 

Den ungdomliga swingpubliken ålade sig, applåderade vilt och ohämmat och visslade hårresande av pur förtjusning. Är det morgondagens stålsatta ungdom i Sveriges land?