Ingen Soran Ismail i Morgonpasset före valet

Komikern Soran Ismail kommer inte att höras i Morgonpasset i P3 förrän efter valet. 

Soran Ismail är inte anställd på Sveriges Radio utan kontrakteras då och då som sidekick i Morgonpasset. Det är i arbetet som han gör vid sidan om Sveriges Radio som Soran Ismail tar väldigt tydlig ställning mot Sverigedemokraterna. Bland annat i podcasten TSKNAS. 

För att få fortsätta på Morgonpasset under valåret skulle Soran Ismail behöva lägga sitt politiska engagemang åt sidan, även i sammanhang utanför radiosändningarna.

Lotta Mossberg är kanalchef på P4 Radio Stockholm och ansvarig för sändningarna i P3. Hon säger att Soran Ismail har blivit erbjuden att fortsätta medverka i morgonpasset om han anpassar sig till de hårdare regler som gäller att ta ställning i partipolitiska frågor som gäller under valrörelsen, men att Ismail tackat nej.

- Han är ju känd hatare av Sverigedemokraterna till exempel och han får tycka vad han vill och det kan man tycka vad man vill om, men det här är faktiskt ett riksdagsparti och i en valrörelse är det kanske  inte så klädsamt att public service-radion har en programledare som förfäktar den åsikten offentligt, säger Lotta Mossberg till Kulturnytt. 

Straxt innan klockan ett gick Sveriges Radio ut med ett pressmeddelande där man poängterar att Soran Ismail inte är avstängd från Sveriges Radio.

- Han har själv valt att fortsätta som debattör under valrörelsen och då avstå programledaruppdrag, skriver Lotta Mossberg i meddelandet.

Hon ber även om ursäkt för formuleringar om att Soran Ismail skulle vilja mörda Sverigedemokraterna eller propagerar mot dem. "Olyckligt och fel", skriver Mossberg.  

Vi har inte lyckats nå Soran Ismail för en kommentar, men i gårdagens avsnitt av hans podcast TSKNAS säger han:

- Vi har väl kommit överens om det kan man säga, men jag vet inte om det är så jättemycket ett val i mitt fall, men det blir ju det om man vill vara med i debatten och ha en åsikt.

Texten har uppdaterats. Vi fortsätter att söka Soran Ismail för en kommentar.