Förbud mot selfies på gymmet

1:31 min

Att ta en selfie i gymmet kan vara kränkande för den som ofrivilligt hamnar i bakgrunden. Därför inför Friskis & Svettis i Stockholm fotoförbud i omklädningsrummen.

– Det beror lite på var bilden publiceras, men om det är på en ganska öppen sajt med mycket besökare så skulle det kännas konstigt om stod i underkläder på en bild, säger Olof Persson Lindell som står och tränar vid en av maskinerna på gymmet.

Att ta en bild i omklädningsrummet på Friskis & Svettis kan kränka integriteten hos andra som tränar. Särskilt om de inte är medvetna om att de dyker upp i bakgrunden av bilden. Så nu har Friskis & Svettis infört ett fotoförbud.

Lotta Törnberg är Friskis & Svettis kommunikationschef i Stockholm:

– I omklädningsrummet är man ju kanske lite mer sårbar, man kanske är naken eller halvnaken. Helt enkelt mer sårbar än om man är ute på träningen. Men även där är det viktigt att respektera, för det är ju långt ifrån alla som vill hamna på bild när man är svettig.

Hittills gäller förbudet bara Friskis-anläggningarna i Stockholm, och vi har också pratat med SATS som inte har något uttalat förbud mot fotografering i omklädningsrummen.

Och enligt Lotta Törnberg så var det ingen särskild händelse som ledde fram till förbudet i Stockholm, men de tyckte ändå att det var viktigt att införa:

– I dag så har ju många sina kameror i telefonen och man har ofta telefonen med sig på träningen, och då ville vi bara förtydliga att omklädningsrummet är en frizon.

En som precis blivit klar med sin träning är Annelie Vest:

– Jag märker det och ser det på Instagram och Facebook. Det är ganska vanligt.

Om du själv skulle hamna i bakgrunden på en bild från omklädningsrummet, vad skulle du tycka om det?

– Det skulle inte vara okej från omklädningsrummet. Sen om det tas från gymmet så kvittar det egentligen. Men omklädningsrummet känns privat.