Fler svenskar kan leva på sitt kapital

1:51 min

Allt fler svenskar kan leva på sitt kapital. De som klarar sig bara på kapitalinkomster, och inte behöver arbeta, har blivit nästan tre gånger så många på tio år.

Jesper Roine som är docent i nationalekonomi och forskar om inkomstfördelning på Handelshögskolan i Stockholm ser en snabb utveckling.

– Om man tittar på hur inkomstspridningen har förändrats så har den gått upp i nästan alla länder de senaste 30 åren. Den har gått upp mest i USA, England och även i Skandinavien, i Sverige, säger Jesper Roine.

Inkomstspridningen ökar, de rika blir rikare och det sker snabbare i Sverige än i många andra länder, säger Jesper Roine.

Det syns också i statistiken. För tio år sedan kunde 10 000 svenskar bara leva på kapital, alltså räntor, aktieutdelningar och annat. I dag är det drygt 28 000. Alltså en tredubbling på tio år, av dem som tar ut 20 000 kronor i månaden eller mer. Det visar statistik som Ekot bett statistiska centralbyrån SCB ta fram.

Vad beror det på? Arvsskatten och förmögenhetsskatten avskaffades för några år sedan. Skattetrycket har sänkts. Tack vare globaliseringen kan skickliga företagare, musiker eller idrottare växa ut över världen. Dessutom har börsen gått dubbelt så bra i Stockholm som London och Paris sedan 80-talet.

Vad ska man tycka om detta? Ja, Jesper Roine säger så här:

– Jag tror att det har konsekvenser för sammanhållningen. Man kan riskera att få en situation där vissa personer helt enkelt lever ett isolerat liv där de köper alla tjänster och all service privat. Potentiellt tappar man intresset för resten av samhället, det berör en inte i någon del av ens vardag, säger Jesper Roine.

Ekot har sökt en lång rad mångmiljonärer för detta inslag. Men ingen vill prata om sin förmögenhet.

– Det finns fortfarande ett stort inslag av Jante-lag. Om det finns föreställningar om att folk har den attityden kanske man är försiktig med att prata om sin egen framgång, säger Jesper Roine.