Därför får Nordström inte vara med i panelen

8:01 min

I går blev det känt att P4 Gävleborgs ledning fattat beslutet att inte låta Arbetarbladets chefredaktör Daniel Nordström delta i panelen i Nyhetskommissionen under valperioden i år.

Anledningen är att hans roll förknippas med tidningens politiska färg, vilket inte är förenligt med Sveriges Radios regler som syftar till att värna journalistikens oberoende, menar Leif Eriksson, kanalchef på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Vad tycker du om beslutet? Berätta i kommentarsfältet!

– Jag portas eftersom jag kan uppfattas som politisk. Men jag är som vilken chefredaktör som helst. Jag har inte på något vis värvats på politiska grunder och blev ytterst förvånad när jag fick beskedet, säger Daniel Nordström, chefredaktör för Arbetarbladet till Svenska Dagbladet i dag.

Arbetarbladets ledarskribent Anna Norling kritiserar Public Service på dagens ledarsida, och drar paralleller till gårdagens rapportering om att Soran Ismail inte kommer att arbeta som programledare för Morgonpasset i P3 under valrörelsen eftersom han tar tydlig ställning mot Sverigedemokraterna, vilket inte är förenligt med Sveriges Radios krav på opartiskhet.

Leif Eriksson, kanalchef på P4 Gävleborg, menar att Daniel Nordström i sin roll som chefredaktör och ansvarig utgivare för länets största socialdemokratiska tidning, kan uppfattas som politiskt färgad.

Varför fattade du beslutet att Daniel Nordström inte får medverka i Nyhetskommissionen?

– Nu när vi står inför två val så är det jätteviktigt för hela Sveriges Radio att vi belyser vårt oberoende, vår balans och vår trovärdighet. Vi har regler runt valen, det har vi haft i alla år, där vi ser över hur vi anställda beter oss. Om någon tar tydlig ställning i någon fråga, så hörs den personen inte i radio under valrörelsen, säger Leif Eriksson.

– Är en SR-anställd nominerad på någon lista, vilket man får lov att vara, så hörs man inte heller i radio under valet.

– Vi ser även över vilka gäster vi har i våra program. Daniel Nordström är med i Nyhetskommissionen. Jag har fattat beslutet att nu när vi går in i valrörelsen, så är han så tydligt förknippad med Arbetarbladet där han är chef och ansvarig utgivare, att det inte är förenligt med våra regler.

– Det är inte Daniel som person, det är rollen han har. Vår publik förknippar honom med länets största Socialdemokratiska tidning.

Varför får Daniel Nordström inte sitta med i panelen som inbjuden gäst, där en programledare från Sveriges Radio ställer kritiska frågor?

– Vi startar ett sex månader långt arbete med politisk journalistik. Hela vårt utbud kommer att präglas av val och politik. Att ha Daniel Nordström med som representant och chef för Arbetarbladet återkommande i vår radio, det är inte förenligt med de balanskrav som vi har på vårt utbud.

Daniel Nordström är tillsatt av MittMedias redaktionella ledning. Han är inte tillsatt som politisk redaktör. Är det ingen skillnad mellan det att vara chefredaktör ovanför den politiska redaktören?

– Det kan man säga. Som du säger, Daniel Nordström är inte politisk aktiv. Han är många åsikter på twitter exempelvis och det får man ha. Men han förknippas med Arbetarbladet och det som Arbetsbladet står för på ledarsidan så tydligt så att public service-regler medger inte det.  

– Han är välkommen igen i september-oktober.

Innebär det att alla chefredaktörer är diskvalificerade från motsvarande medverkan i våra program?

– Ja, de förknippas för tydligt med tidningens färg. Så svaret på den frågan är ja. Det kan också handla om statsvetare som har en tydlig partibeteckning, eller debattörer.

– Det här betyder inte att det blir helt utslätat, att man inte kan ha folk med åsikter med. Tvärtom är det just det vi ska fylla kanalen med. Då ska de ha en tydlig roll i politiken i valet i länet.

Vad innebär denna karens - att han är portad?

– Han är inte portad. Han medverkar inte under den här tiden. Det är ingen censur. Vi efterlever de regler vi har. Det skulle vara fel av mig att låta en av länets chefredaktörer var med i Nyhetskommissionen.

Betyder det att han kan vara med i andra sammanhang i vår radio?

– Absolut. Han är inte portad på något sätt. I nyheterna om det händer någonting. Eller om han tar något initiativ. Men just i det här sammanhanget kan han inte medverka. Man får skilja på person och roll.

I veckan stod det klart att Soran Ismail, programledare i Morgonpasset, inte får fortsätta sitt uppdrag för att han tagit för tydlig ställning mot Sverigedemokraterna. Hur uppfattas Sveriges Radio när det kommer sådana avstängningar?

– Det är jättespännande för P3 att ha honom med vilket år som helst, enligt våra programregler. Han har tagit tydlig ställning mot rasism och förtryck av människor och för de mänskliga och demokratiska värdena. En sådan person är värdefull.

– Jag har inte fattat det beslutet, men jag kan förstå att man fattar det beslutet. Att han är "för politisk" som man har uttryckt det. Det handlar om vad man förknippas med. Det handlar om oberoendet för Sveriges Radio. Han är en utmärkt person, men i de här sammanhangen blir det problematiskt.

Kommer det bli tal om fler avstängningar här på P4 Gävleborg?

– Nej, det tror jag inte. Vi kommer att föra statistik över hur många politiker av olika slag som är med. För att omedvetet inte driva iväg mot någon obalans. I nyheterna kommer alla åsikter att mötas och det är vårt uppdrag. Både i uppdraget i sändningstillståndet och i de regler vi själva har hur vår valbevakning ser ut. Den ska vara otroligt bred och rik på perspektiv. Vi ska inte ducka för debatterna. 

Finns det risk att vi blir för ängsliga och då gör sämre journalistik?

– Jag har sett det här på morgon på DN:s och Arbetarbladets ledarsida att vi beskyllts för det. Jag ser det som ett otroligt styrka och mod för ett public service-företag att vara såhär tydliga med vad vi har för regler.

– Nej, vi kommer inte att bli urvattnade. V kommer att bedriva en aktiv, smart och för publiken intressant politisk journalistik nu i åtminstone sex månader. Säkert efter valet också.

– Jag ser ingen risk att vi blir urvattande. Tvärtom så är min ambition att det ska vara högt i tak i debatten i länsradion. Och det är jag övertygad om att det kommer att bli också.