Tre Kronor-bossens varning: Schweiz svårare nöt än Tjeckien

6:40 min

Tommy Boustedt, Tre Kronors landslagschef, strålar ikapp med Sotji-solen dagen efter 4-2-segern över Tjeckien. Men varnar samtidigt för morgondagens motstånd, Schweiz.

I gruppspelet i ishockey-VM förra året besegrade schweizarna Tre Kronor och gick sedan hela vägen till en final i Globen. Där fick, som bekant, Sverige revansch och vann finalen.

På fredagen väntar ett nytt möte med alplandet som har tagit stora kliv på hockeyisen de senaste två decennierna. Efter seger i onsdagens premiärmatch mot Tjeckien ligger vägen till gruppseger och direktplats till kvartsfinal öppen för Tre Kronor, men landslagschef Boustedt varnar för att lagmaskinen Schweiz på flera sätt kan bli en svårare match än den mot Tjeckien.

– De är bättre än i VM, men de har samma sätt att tänka och spela som då. De är väldigt svårspelade med bra försvarsspel och kontrar snabbt, de är fysiskt starka, disciplinerade och bra coachade, säger Boustedt och fortsätter:

– Det kan på vissa sätt vara svårare att möta Schweiz än tjeckerna. Det här är mer utav en lagmaskin och sådan lag är alltid svåra att möta.

Hur ska Tre Kronor spela då? På samma sätt som mot Tjeckien, med mycket puckinnehav?

– Vi jobbar med mycket puckkontroll, med fart och en egen spelfilosofi där vi inte underordnar oss hur motståndaren spelar.

– Det är lite speciellt med Schweiz, som är väldigt duktiga på att försvara sig från röd linje ner till egen blå linje. Där har de i stort sett alla fem spelare i ett styrspel som är väldigt aggressivt.

– Där ska vi komma med bra fart och bra kombinationer och komma ner djupt på dem. Vi är väldigt duktiga när vi kommer ner i anfallszonen, på att täcka och hålla i pucken. Det är lite nyckeln att ta sig ner där och få tryck på dem.

I ljudklippet ovan kan du hör Tommy Boustedts tankar kring hemmanationen Ryssland som i dag (torsdag) går in i herrhockeyturneringen och hur allt runtomkring Tre Kronor har fungerat så här långt i Sotji.