40 länder överens om att stoppa tjuvjakt

1:49 min

I London enades i går kväll 40 nationer om att samarbeta för att få stopp på den illegala handeln med elfenben och andra delar från utrotningshotade djur.

Medan konferensen pågick sköts en elefant var tjugonde minut i Centralafrika.

– Problemet är akut. Det finns inte en minut att förlora om vi ska kunna rädda arterna. Inte bara för att vi alla skulle vara förlorare om de försvann utan också därför att om de försvinner så skulle miljön där de i dag lever förändras radikalt med svåra konsekvenser för oss alla, sa prins Charles.

40 länder deltog i konferensen. De ställde sig i går kväll enhälligt bakom en deklaration om att öka bevakningen av de områden där den illegala jakten pågår. Större ansträngningar ska göras för att handeln med elfenben och annat från utrotningshotade djur ska försvåras. Det ska också byggas upp ett samarbete mellan länderna för att göra arbetet mot den illegala handeln effektivare.

Fem av de hårdast drabbade länderna: Tchad, Gabon, Tanzania, Etiopien och Botswana offentliggjorde under konferensen en gemensam handlingsplan för att bromsa tjuvjakten.

Det kan möjligen ses som ett positivt tecken att Kina och Vietnam finns med bland undertecknarna. Det är nämligen de två största marknaderna för elfenben och noshörningshorn. De anses i vissa kretsar ha medicinska egenskaper som kan bota det mesta. I takt med att rikedomen växer bland eliten i de två kommunistiska länderna har efterfrågan på de exklusiva varorna ökat lavinartat.

I Centralafrika beräknas 60 elefanter skjutas varje dag, det vill säga ungefär en var tjugonde minut. På drygt tio år har mer än hälften (65 procent) av de centralafrikanska elefanterna försvunnit.

I Sydafrika sköts i fjol 1 000 noshörningar. Det är nästan åttio gånger mer än för bara sex år sedan. Noshörningshorn kan på en exklusiv klubb i Kina kosta över motsvarande 300 000 kronor per kilo.