Försäkringsbolag stoppar utbetalningar

Försäkringsbolagen vägrar allt oftare att betala ut ersättningar på grund av misstänkta bedrägerier. Det visar en undersökning från bolagens branschorganisation. Särskilt vid bilbränder och skador på bilar stoppas utbetalningarna.

– Under senare tid har vi sett mycket arrangerade trafikolyckor. Man krockar eller medvetet skadar sin bil och säger att man varit utsatt för en trafikolycka. Vi ser också en kraftig ökning under senare år av anlagda bilbränder. Där vi tror att de anlagda bilbränderna är bedrägerier. Det säger Mats Galvenius som är vice vd på Svensk försäkring, försäkringsbolagens branschorganisation. 

Försäkringsbolagen misstänker att ungefär 10% av alla skadeärenden handlar om bedrägerier. 2013 sa bolagen nej till att betala ut 463 miljoner kronor till kunder. Vilket är 17% mer än året innan. Det visar en rapport som Svensk försäkring gjort tillsammans med Larmtjänst, en organisation som stödjer försäkringsbolagens utredningsverksamhet.

Misstänkta bedrägerier handlar ofta om motorskador på bilar men också villa-hem och reseförsäkringar, säger Mats Galvenius.

– Vad som har blivit väldigt vanligt är att folk säger att man blivit av med guld och andra värdesaker. Sedan visar det sig att de aldrig ägt något sådant.

Trots att misstankarna om bedrägerier blir fler är det bara 300 av 7000 bedrägeriutredningar som försäkringsbolagen anmäler till polisen. Och bara 30% leder till att åtal väcks.

– Det är så stor andel som läggs ner. Man tycker oftast att det är meningslöst att göra anmälan.

Hur vet ni att det är fråga om bedrägerier då om polisen lägger ner så många av era anmälningar?

– Försäkringsbolagen 
gör ungefär 7000 utredningar varje år och de görs av utredningsenheter som består av tidigare polismän. De har stor vana vid att driva den här typen av utredningar och i de fall där man gör ett avböjande är man väldigt säker, säger Mats Galvenius.