Kaliber: Färdtjänstresor går till fel adress

1:16 min

Under de senaste två åren har minst 1 300 personer lämnats av på fel adress eller på fel sätt efter en resa med färdtjänsten, skolskjuts eller sjukresa, det visar en granskning som P1-programmet Kaliber har gjort.

Hör hela Kalibers granskning om samhällsbetalda resor klockan 12 i P1.

17-åriga Tobias, som har Downs syndrom, var försvunnen i över två timmar efter en resa med färdtjänsten i Skåne förra hösten.

– Jag blev ju ledsen, jag började gråta, var helt förtvivlad och då tänkte man ”fan det har hänt någonting”. Det tror man ju när det tar så lång tid, säger Tobias mamma Karin Gren.

Lars Hellström som är chef för färdtjänsten, som sköts av Skånetrafiken, beklagar det som hände Tobias.

– Det är jätteallvarligt, varje sådan avlämning på fel ställe är ju en katastrof för den enskilde. Det är jätteviktigt att våra förare faktiskt följer instruktionerna och att vi hanterar beställningarna på ett korrekt sätt, så att rätt information finns där, säger Lars Hellström.

Men Tobias är inte ensam. Kaliber har gått  igenom hädelsedatabaserna hos beställarna av färdtjänst, skolresor och sjukresor i Skåne, Västra Götaland och Stockholms län.

Vi har hittar nästan 1 300 liknande fall under de senaste två åren.

Det handlar till exempel om funktionshindrade barn och dementa som lämnas på fel plats och inte till den person som beställningen anger och om synskadade personer som släpps vid helt fel adress, eller vid fel ingång vid sjukhuset.