Mat draghjälp för annan handel

1:48 min

Matbutiker i stadskärnor bidrar till att öka försäljningen av kläder, skor och andra så kallade sällanköpsvaror. Det visar en kartläggning som intresseorganisationen Fastighetsägarna har gjort av 20 kommuner i Syd- och Mellansverige.

– Har man ett antal attraktiva matbutiker som besöks av många så gynnar det naturligtvis handeln i övrigt, säger Göran Höckert näringspolitisk chef vid Fastighetsägarna Syd.

Det är Fastighetsägarna som tillsammans med konsultföretaget WSP analyserat 20 stadskärnor, dels i Sydsverige, dels i Mellansverige.

I 13 av de 20 centralorterna har dagligvaruhandeln, och då matbutiker, ökat i omsättning mellan 2011 och 2012, vilket är den senast kända statistiken från SCB. Och finns det stora matbutiker som lockar kunder, så är det en slags draghjälp för andra butiker intill.

En av kommunerna som sticker ut i undersökningen tillsammans med Ljungby är Landskrona. Trots att det finns flera stora köpcentrum i Landskronas grannkommuner, och som skulle kunna locka kunder som bor där, har Landskrona befäst sin ställning som handelsstad.

Genombrottet kom när matkedjan Citygross etablerade sig 2005, och det blev alltså som en draghjälp för sällanköpsbutiker som säljer skor, kläder, sportartiklar, hemelektronik och kanske böcker. För en tid sedan etablerade sig också Coop Forum.

– Man kunde skapa en bas och sedan fick vi in kedjebutiker 2007 och framåt som var viktiga för att skapa ett grundsortiment för Landskrona, säger Olle Anderberg, centrumledare i Landskrona.

Matbutikerna är alltså viktiga, enligt kartläggningen, för att få igång handeln i även andra typer av butiker, och även matställen, säger Göran Höckert vid Fastighetsägarna.