Kerry hård mot klimatskeptiker

1:56 min

Obama-administrationen trappar nu upp tonläget när det gäller klimatförändringarna.

Utrikesminister John Kerry sa i ett tal i Indonesien i dag att klimatförändringarna kan vara världens hittills värsta form av  massförstörelsevapen, och att det krävs många fler omedelbara globala insatser. 

– Hotet från klimatförändringarna är lika stort som det från andra massförstörelsevapen, som det från terrorism och från epidemier, sa John Kerry och fortsatte med att klassa klimatförändringarna som det sannolikt allra största globala hotet.

Kerry sa dessutom att dom som inte tror att människan har någon roll i klimatförändringarna är lika fel ute som de som fortfarande tror att jorden är platt. Och det var inte minst riktat till de många politiker hemma i USA, som vänder sig våldsamt mot den analysen - och mot varje miljöreglering.

Utrikesminister Kerry talade i Jakarta, och det här klimattalet var det första i en serie där Vita Husets retorik kring klimatförändringarna - och mot klimatskeptikerna - kommer att vara betydligt mer offensiv och kompromisslös än tidigare.

Kerrys ordval, och jämförelse med massförstörelsevapen, är ett tydligt tecken på denna verbala upptrappning.

Mera konkret slöt Kerry i går i Peking ett nytt avtal med Kinas ledare, om flera gemensamma insatser på klimatområdet.

President Obama besöker samtidigt det Kalifornien som knäar under en extremt svår torka, där brist på vatten lett till undantagstillstånd och enorma ekonomiska avbräck. 

Obama har i helgen presenterat en rad satsningar på dels akuta insatser i själva delstaten, dels inrättandet av en klimatfond som ska öka takten i bland annat teknikutveckling för att tackla det klimathot som både presidenten och hans administration nu tar varje tillfälle att beskriva som ett snabbt växande och långvarigt hot.

Bara klimatfonden kostar en miljard dollar, pengar som den klimatskeptikertäta kongressen måste godkänna. Utsikterna för det är sannolikt än mindre efter dagens dundrande från utrikesminister Kerry.