Dyrt när kommuner inte vill ta emot flyktingar

1:15 min

Det kostar Migrationsverket hundratals miljoner kronor extra att lösa boende för asylsökande eftersom kommunerna inte tar emot personer som fått uppehållstillstånd.

– Tiotusen personer är i dag fast i asylboendet trots att de fått uppehållstillstånd och de kommer att bli ännu fler under det här året, säger Tolle Furugård, som är områdeschef på Migrationsverket i Örebro.

Tolle Furugård räknar med att totalt 15 000 inte kommer att erbjudas en kommunplats trots att de beviljats uppehållstillstånd. En bedrövlig situation säger han. 

Kostsamt blir det eftersom de med uppehållstillstånd bor kvar i Migrationsverkets asylboendet. När det kommer nya flyktingar som exempelvis flyr från kriget i Syrien, är det fullt på asylboenden och  Migrationsverket måste då köpa dyra akutplatser i landet.

Notan landade på cirka 750 miljoner kronor i boendekostnader för Migrationsverket eftersom kommunerna inte tar emot de tusentals personer som fått uppehållstillstånd.

Regeringen har gett Migrationsverket ett uppdrag om en översyn där flera myndigheter samarbetar och en delrapport ska överlämnas den 10 april, men några förslag på lösning har inte Tolle Furugård i dag.