Hemtjänstpersonal oroliga för GPS-övervakning

1:27 min

Personal i hemtjänsten i Stockholm ska börja "checka in" och ut hos sina brukare med hjälpa av en app. Robin som jobbar inom hemtjänsten gillar inte den här lösningen.

– Det största felet känner jag personligen är den övervakande delen. Mina chefer kommer att kunna se exakt hur lång tid det tog från en pensionär till en annan. Den delen känns ganska obehaglig, säger Robin som jobbar inom hemtjänsten i Stockholm.

Det nya systemet heter ParaGå. Det är en app där personalen loggar in och registrerar varje besök. I maj ska det här vara infört i hela Stockholms kommun.

Anledningen är bland annat att kommunen har börjat ta betalt av brukarna utifrån hur långa besök dom har fått. De behöver därför kunna mäta besöken.

– Det gamla systemet var helt manuellt, det gav inte alls samma säkerhet. Även om en medarbetare hade varit på plats kunde man inte säga det, ord stod mot ord, säger Carl Smitterberg som är kommunikationschef på äldreförvaltningen i Stockholm.

Han menar att ParaGå ska skapa en trygghet för personalen och inte övervaka dem.

– Vi har förstått att en del har missförstått det här med gps-funktionen. Vi har inget intresse av att övervaka hemtjänstens medarbetare varje sekund. Det är inte så att vi kommer att sitta med en rörlig kartbild och titta efter var de är, säger Carl Smitterberg.

Robin heter egentligen någonting annat.