OS i Sotji

Ulf Olsson är guldvallare i Sotji

8:13 min

I Norge blåser just nu en vallaskandal. Men någon som har koll på både fäste och glid är Ulf Olsson från Söderhamn, guldvallare åt polskan Justyna Kowalczyk.

Det är många faktorer som ger en OS-medalj. En av dem kan vara vallan på skidorna. I Norge talas det nu om en "vallaskandal" efter att varken damerna eller herrarna nådde pallplats under helgens stafetter. Något som till viss del har skyllts på just teamet kring vallningen.

Vallachef för det norska skidlanslaget är Perry Olsson från Söderala. På plats i Sotji återfinner vi även hans bror, Ulf Olsson från Söderhamn.

Ulf Olsson kan numera titulera sig "guldvallare" efter att polskan Justyna Kowalczyk som han vallar för tog OS-guld på sträckan 10 kilometer klassiskt.

– Det har funkat bra för oss. Vi har inte haft några svårigheter, säger han.

Ulf Olsson menar att vädret i Sotji är likt skandinatisk vårvinter, och att det har gått bra för teamet att hitta rätt vallningsmetoder.

Ulf Olsson ingår i ett fem huvuden stort vallateam. De ha med sig sextio-sjutto par skidor bara för att testa glid och struktur. Han vill själv inte spekulera för mycket i vad det är som gjort att Norge inte tagit lika många medaljer som nationen hoppats på.

– Men som jag förstått det genom norska medier så har slipningen på skidorna varit fel, säger han.

När börjar du valla svenska skidor?

– Jag tror inte att jag behöver det. De verkar vara bra i alla fall.