Inga skattesänkningar i Reinfeldts nya finanspolitik

2:14 min

I dag förtydligade statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg varför det är nödvändigt med en ny finanspolitik, utan skattesänkningar.

– Det är ett omslag i ekonomin, där tillväxten tar fart och det är lite mer mungipor upp. Ju gladare det blir i ekonomin, desto stramare måste politiken bli. När det blir allmänt starkare måste vi vara mer rädda om de offentliga finanserna och skapa överskott, säger Fredrik Reinfeldt.   

Med vilken trovärdighet kan ni tala om en så snabb omsvängning och säga stopp för skattesänkningar?

– Det är de förutsättningar vi nu ser. Det är nu omslaget i ekonomin kommer, säger Reinfeldt. 

När finansminister Anders Borg i Ekots lördagsintervju beskrev att han kan tänka sig skattehöjningar för att finansiera satsningar, bland annat på skolan, innebar det en helomvändning i regeringens finanspolitik.

När budgeten klubbades i höstas innehöll den nämligen stora skattesänkningar på betydligt högre belopp än skolsatsningarna.

På en gemensam presskonferens i dag upprepade statsminister Fredrik Reinfeldt Borgs budskap att det är förändringar i omvärlden, med en mer normal ekonomisk situation, som motiverar ett omtag i den ekonomiska politiken, där skattehöjningar, som bland annat en höjning av fordonskatten,  kan bli aktuella för att finansiera reformer.

Några skattesänkningar lär det inte bli, åtminstone inte under 2015 och 2016, enligt Reinfeldt. 

 – Moderaterna bedömer det som att det inte finns något utrymme för skattesänkningar 2015 och 2016. Vi gör heller inte bedömningen att det finns ett sådant utrymme för resten av mandatperioden, men man ska aldrig säga aldrig, säger Reinfeldt.

En ljusare ekonomisk situation betyder också en kärvare politisk miljö, enligt de båda moderaterna, eftersom varje förslag till politisk reform hädanefter måste vara finansierad, även inom alliansen.

– Det ramsätter nu den valrörelse som kommer. Det innebär att vi bara föreslår det vi fullt ut finansierar och att många av de löften som nu finns i svensk debatt förändras. Eller så kommer vi att påpeka att det är ansvarslöst, säger Fredrik Reinfeldt.