Svenska forskare ska jaga vatten på månens yta

1:54 min

Att hitta vatten på månens yta kan bana vägen för en framtida månbas. När Ryssland skickar iväg sin nästa månlandare om två år, så kan instrument från Institutet för rymdfysik i Kiruna vara med. De ska titta närmare på om vatten kan bildas på i månstenarna, berättar forskaren Martin Wieser.

– Man har upptäckt att det finns vattenmolekyler i materialet, på de översta millimetrarna av månens yta, säger Martin Wieser.

Ja, mycket tyder på att det kan finnas vatten på månens yta, framför allt som is i de kalla djupa kratrarna vid månens pooler. Men hur kom vattnet dit egentligen?

Jo, det finns teorier om att vatten förts dit med kometer, men forskarna på Institutet för rymdfysik i Kiruna arbetar efter en annan teori: Att vatten bildas på plats.

För att bilda vatten, behövs nämligen syre och väte. Syre finns massvis av, i månstenen. Men på där finns inga bra källor till väte. Men solvinden, plasma som flyger ut från solen, innehåller vätejoner och kan vara den avgörande pusselbiten.

Just nu planerar Martin Wieser och hans kollegor för att skicka ett instrument med den ryska månlandaren Luna-glob år 2016. Det blir då första gången svenska instrument landar och mäter direkt på månens yta. Instrumentet mäter hur solvindens vätejoner neutraliseras och reagerar när de träffar månen. Och om de då kan bilda vatten.

– Vi har alla ingredienser till vatten. Syret är där, väte är där. Men själva processen, det pågår forskning på det just nu, säger Martin Wieser.

Att ta reda på hur mycket vatten som finns där på månen är en av de viktigaste frågorna för månforskare idag. Dels för att månens yta är en ganska vanlig typ av yta i solsystemet. En process som bildar vatten där, skulle kan vara en process som bildar vatten på många olika ställen i solsystemet.

Men också för att tillgången av vatten kan vara avgörande om man i framtiden vill bygga en bas på månens yta. Vilket i sin tur skulle möjliggöra bättre forskning, och kanske långt fram i tiden utvinning av ämnen som är ovanliga på jorden.

– Om man ska ha människor på månen, så behöver de vatten, säger Martin Wieser.