TEATER

Allt är kört i "Djävla nuläge"

Fantastisk samhällssatir och plakatteater av bästa märke. Föreställningen Djävla nuläge på Borås stadsteater lyfter fram nutidens problem.

”Tänk dig en kabaret på avtändning eller en "modern" tolkning av Hamlet, där de har tagit bort handlingen och alla rollerna. Detta är inramningen på föreställningen där bandet Djävla Nuläge! sätter upp sin självbetitlade debutshow.”

Så beskrivs i programbladet pjäsen Djävla nuläge som hade urpremiär på Borås stadsteater i lördags.

Allt är kört
Det skulle kunna bli kaos, att vilja beröra alla samhällets problem under en och en halv timme. Men det fungerar. Mycket tack vare humorn och att man är fullt medvetna om hur svårt det faktiskt är att få med allt – vilket det också görs poänger av.

Musiken, som kanske kan liknas vid modern progg i Kraftwerk-tappning, gör också sitt för stämningen i publiken.

Vi får veta att allt är kört, det är för sent att rädda världen. Det enda vi gör nu är att räkna på precis hur kört det är idag, hur kört det var igår och hur kört det är imorgon.
Men som regissören och skådespelaren Erik Holmström och producenten och skådespelaren Andrea Edwards sa i en intervju innan premiären; förhoppningen är att folk ska tänka att det helt enkelt inte får vara kört, att vi måste göra något nu.

Tidsresa 15 000 år 
Enda gången det blir något svårt att hänga med är i resonemangen kring Stieg Larssons milleniumtrilogi och bilden av kvinnan.

Poängerna går inte fram lika väl som när bandmedlemmarna i Djävla nuläge! gör en tidsresa 15 000 år tillbaka i tiden för att straffa "fröentrepenören". Alltså den människa som kom på att vi kunde börja bruka jorden och därigenom gav upphov till allt dåligt – det vill säga äganderätt och konkurrens som föder konflikter och hierarkier som i sin tur födde patriarkatet och kapitalismen som slår ut de svagaste.

Eller det ironiska i att arbetslösheten i Sverige idag är den enskildes fel istället för det faktum att industrier flyttar produktionen utomlands och att problemet därför avhjälps genom att få de arbetslösa att börja tro på sig själva och sluta upp med att vara lata.

I korthet är det plakatteater av bästa märke kring hur vårt samhälle egentligen ser ut och hur det bör se ut. Och det är faktiskt svårt att tänka sig att ensemblen bara haft fyra veckors reptid.

Djävla nuläge spelas på lilla scenen Borås stadsteater till och med 20:e mars, för att därefter turnera runt i landet.