Tyska regeringen håller krismöte

1:13 min

Idag håller partiledarna för de tre partierna i den tyska koalitionsregeringen bestående av Kristdemokraterna (CDU/CSU) och Socialdemokraterna (SPD) krismöte.

Mötet hålls efter den senaste tidens interna bråk, efter turerna kring en socialdemokratisk förbundsdagsledamot som utreds för barnpornografibrott. Förbundskansler Angela Merkel försöker lugna ner situationen men SPD:s ledare betecknar läget i regeringen som spänt.

– Det har uppstått ett ansträngt läge i koalitionsregeringen, erkände vice förbundskansler och SPD-ledaren Sigmar Gabriel när han igår för första gången knapphändigt kommenterade läget i den tyska regeringen.

Gabriel försvarade sin hårt ansatte partikamrat, gruppledaren i förbundsdagen Tomas Oppermann, som regeringspartnern stenhårt kritiserade igår. Flera kräver hans avgång för att återställa rättvisan eftersom jordbruksministern Hans Peter Friedrich (CSU) tvingades avgå i fredags.

CSU menar att avgången tvingats fram av misstag som bland andra Oppermann begått.

Idag skulle egentligen regeringspartiernas särskilda samarbetsutskott ha sitt första möte och lägga fast riktningen i flera stora politiska frågor, men det har ställts in till förmån för krismötet mellan de tre partiledarna för regeringspartierna.

Vägen till det spända läget inleddes i förra veckan när det framkom att en av SPD:s mest lovande politiker utreds för barnporrbrott. Diskussionerna om vem i regeringen som visste vad när om fallet, har sedan dess bara eskalerat.