Cafégäst upplevde tårtfigurer som rasistiska

4:45 min

Ulf Öfverberg överraskades av bakverk på ett Karlskronakonditori. Han tycker att de kan uppfattas som rasistiska.

I helgen var Ulf Öfverberg från Stockholm hemma i sin födelsestad Karlskrona för att hälsa på släkten.

På Gylles konditori såg han ett antal tårtdekorationer som enligt honom kan uppfattas som rasistiska.

– Jag reagerade eftersom det är rasistiska stereotyper, en var en svart figur som ser ut som en kannibal. Det tycker jag är besynnerligt och jag blev överraskad av att man fortfarande säljer sådant.

Ulf Öfverberg tog en bild på bakverken och lade ut den på Facebook.

– Där blev det en omfattade diskussion. Många tyckte inte alls att det här är rasistiskt. Det är klart att det handlar om rasism tycker jag även om man får göra skillnad på stora och små problem. Det finns arbetslöshet, hedersmord och så vidare och det här är tårtdekorationer. Men jag tror knappast att det skulle förekomma i Stockholm där jag bor nu. Detta säger något om mindre städer, säger Öfverberg.

Enligt ägaren till Gylles konditori, Tobias Lundström, har figurerna, som är inspirerade från Disney, beställts från en grossist som också levererat bakverken till flera andra konditorier i landet och dessutom till både Ica Maxi och Coop stormarknader.

Hade du reagerat likadant om du sett dem där tror du?

– Det blir ju inte bättre bara för att fler har det, snarare tvärtom. Det handlar ju om omdömet hos dem som beslutar att man ska sälja detta som jag reagerar på, säger Ulf Öfverberg.

Tobias Lundström på Gylles konditori menar att de inte fått några andra kommentarer kring figurerna. Han valde att inte kommentera det personligen i radion men säger:

"Vi vill inte göra skillnad på några nationaliteter och precis som med brudparen på tårtorna så har vi mörkhyade brudpar också, om man vill ha det. Vi kommer fortsätta sälja figurerna och tycker inte att det är något konstigt med det."