LO: Slopa Fas-3 och inför Plusjobb istället

0:41 min

LO har länge varit kritiska mot Fas3, och nu sätter man ner foten ordentligt i en ny rapport. LO menar att jobben de arbetslösa fått har varit meningslösa.

I mars 2009 infördes Fas3, vilket innebär att den som varit arbetslös i mer än 450 dagar, eller förbrukat sin arbetslöshetsersättning, ska fasas in i någon form av arbete som för personen närmare arbetsmarknaden.

LO har länge riktat kritik mot Fas 3, man menar att jobben som de arbetslösa fått utföra i stor grad varit meningslösa.

– 80 procent av deltagarna som genomfört Fas 3 är tillbaka inom två år, och enligt en rapport från Statskontoret så har deltagarna i Fas 3 varit inskrivna på Arbetsförmedlingen i genomsnitt sju år, säger Per-Erik Johansson, ordförande för LO distriktet i norra Sverige.

Istället föreslår LO att man återinför plusjobb som ett sätt att hjälpa arbetslösa som når Fas 3, att komma tillbaka på arbetsmarknaden.

– Vi vill satsa på subventionerade anställningar med kollektivavtals enlig lön, där människor får riktiga jobb. Det kan till exempel vara jobb inom kommuner och landsting, där det också behövs extra resurser. Att sitta och måla en och samma stol tio gånger, vilket vi sett exempel på runt om i Sverige, är ett helt vanvettigt system. Vi har sett att Fas 3 inte fungerar, nu måste vi göra något åt det, säger Per-Erik Johansson, ordförande för LO distriktet i norra Sverige.