Bildt bekräftar – svenska soldater till Mali

1:46 min

Ett par hundra svenska soldater kan komma att skickas till Mali, enligt utrikesminister Carl Bildt.

Truppen kommer troligen vara där i åtminstone ett år. Det beskedet gav han efter att ha informerat riksdagspartierna i utrikesnämnden nu på förmiddagen.

– Vi har fått en allmänt formulerad förfrågan från FN och vi vill besvara den i positiv anda, säger utrikesminister Carl Bildt.

Hur långvarig insats tror du att det handlar om?
– Du bör skicka ner en sådan här styrka med tidsperspektivet i varje fall ett år, sedan får man ta ett steg i taget. Du måste bygga en hel del, det finns praktiskt taget ingenting där. Det innebär att det är en uppstartskostnad som är rätt betydande för en sån här operation och därmed ligger i detta att det är rätt meningsfullt att stanna ett litet tag.

Carl Bildt kom hem från Mali i går, där han på plats försökt granska förutsättningarna för den svenska insatsen, som Ekot berättade om redan i morse.

FN har bett Sverige bidra med en styrka inriktad på informations- och underrättelsearbete. Tanken är att riksdagen ska fatta beslut om insatsen under våren, men när styrkan sedan ska kunna komma på plats är osäkert, bland annat beroende på regnperioden och att en bas behöver byggas upp.

Enligt uppgift till Ekot har en styrka på upp till 200 personer diskuteras, men möjligen kan det bli fler.

– Det kan röra sig om några hundra, men inte så mycket mer än så, säger Carl Bildt.

Socialdemokraterna är positiva till insatsen då partiet sagt att Sverige borde delta i fler FN-ledda insatser. Urban Ahlin är utrikespolitisk talesperson:

– Har Sverige möjligheter och vi har soldater och kunnande ja, då tycker vi att det är rimligt att man säger ja när Förenta Nationerna frågar om hjälp med sådana här insatser. Det är alltid vår grundinställning.

Också Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt är positiv till att  insatsen är FN-ledd och kan komma att stödja den.

Enligt Carl Bildt är det inte aktuellt att Sverige ska skicka något stridande förband, förutom möjligen en skyddsstyrka. Stridande uppgifter ligger på afrikanska förband.

Att den svenska truppen ska vara inriktad på underrättelseverksamhet, är bra enligt Urban Ahlin.

– Det handlar om informationsinhämtning och underrättelseverksamhet som jag upplever är fullständigt nödvändigt i denna del av världen där vi känner till så lite och där det finns porösa gränser och terroristgrupper. Då är det lämpligt att faktiskt delta med det här, säger Urban Ahlin.