Flera döda i oroligt Bangkok

1:49 min

Minst fyra människor dödades och över 60 skadades i sammandrabbningar i Thailands huvudstad Bangkok i dag. Samtidigt blev det klart att landets antikorruptionsmyndighet väcker åtal mot premiärministern.

I Thailand fortsätter de politiska oroligheterna. Allt medan hundratals kravallutrustade poliser närmade sig de blockader som regeringskritiska demonstranter byggt upp i centrala Bangkok, mediterade några buddhistmunkar i främsta ledet för demonstranterna.

Kanske var det ett försök att sprida lugn hos båda sidor i den uppjagade stämningen. Men oavsett, var det lönlöst.

Någon öppnade eld och snart var skottlossningen igång. Men våldsamheterna i dag var ändå inte premiärminister Yingluck Shinawats enda problem.

Landets mäktiga antikorruptionsmyndighet har beslutat att väcka åtal mot henne för ett subventionsprogram för landets risbönder där regeringen köpt riset på kredit till ett kraftigt överpris och sen lagrat det i syfte att driva upp världsmarknadspriset.

Kritiker hävdar att programmet genomsyras av korruption och har varit ett enda stort misslyckande.

Regeringen har heller inte haft råd att betala risbönderna och allt fler av dem, som tidigare utgjort regeringspartiets kärnväljare, har nu anslutit sig till demonstranterna.

I ett TV-sänt tal i dag lovade premiärminister Yingluck att risbönderna ska få sina pengar. I konflikten i Thailand, som splittrat landet i två, öppnades i går också en ny front.

En bank som lovat att låna ut pengar till regeringen för att betala risbönderna, straffades av regeringskritiska småsparare som gemensamt plockade ut motsvarande sex miljarder kronor.

Men regeringsvänliga småsparare kom snabbt till undsättning - och satte in motsvarande två miljarder.