Globen fyller 25 år idag

Globen, världens största sfäriska byggnad, fyller 25 år. Det firas med en möjlighet för alla som på något sätt firar ett 25-årsjubileum att få sin bild visad i kolossalformat på Globens utsida.

Vilken är din bästa upplevelse i Globen? Berätta här!

Sedan invigningen den 19 februari 1989 har 3 000 evenemang hållits i Globen och man räknar med att 23 miljoner besök gjorts i den 85 meter höga bollen.

Det första stora arrangemanget i Globen var ishockey-VM 1989 som Sovjetunionen vann med Sverige som fyra. Hårdrocksgruppen Metallica har publikrekordet med 16 498 åskådare.

Första spadtaget till Globen togs den 10 september 1986 efter att Bergs arkitektkontor i april samma år vunnit arkitekttävlingen om arena, kontor, galleria och hotell i Johanneshov i södra Stockholm.

Den nya arenan utformades för att kunna hysa olika idrottsarrangemang, konserter och specialevenemang. Hårdrocksbandet Metallica har publikrekord med 16 498 åskådare.

Det minsta arrangemanget som hållits är en privat middag för två.

Telekombolaget Ericsson köpte namnrättigheterna 2009.

Bland artister som framträtt i Globen finns bland andra Lady Gaga, Rolling Stones, Bruce Springsteen, Frank Sinatra och Aviici. Kungen höll sin 50-årsfest i Globen.

Byggkostnaden för själva Globen brukar beräknas till ungefär en miljard kronor, men den exakta siffran är inte känd. Folkpartiet var emot bygget och Madeleine Sjöstedt (FP), fastighets- och kulturborgarråd i Stockholm, förundras över hur byggbeslutet fattades.

– Så skulle det aldrig gå till nu. Och tur är väl det! De verkar inte ha varit så noga med hur man räknade på den tiden. Jag tror att den skulle vara omöjlig att bygga i dag, säger hon.

– Men sett i backspegeln får vi vara glada att det gjordes. Det har blivit väldigt bra och vi är väldigt glada för att vi har Globen, säger hon.

Ekonomiskt har Globen aldrig gått ihop på sista raden. Förlusterna i driften ligger på mellan 60 och 70 miljoner kronor om året, enligt Mats Grönlund som är vd för det kommunala fastighetsbolag som äger anläggningarna i Globenområdet.

Madeleine Sjöstedts folkparti tycker ändå att Globen är en vinst för Stockholm och stockholmarna. Under de 25 åren har 23 miljoner besökt sammanlagt 3 000 evenemang och gjort av med 23 miljarder kronor i Stockholm, enligt Stockholms finansborgarråd Sten Nordin (M).

– Globen har under sina 25 år blivit ett landmärke i Stockholm och en viktig plats för kultur- och idrottsevenemang. Jag är säker på att Globen även framöver kommer att spela stor roll för Stockholm, säger Nordin.