Ganda Wikipedia

Outernet vill ge världen gratis internet från rymden

Aldrig nånsin har mänsklighetens samlade kunskap varit så stor som idag, men hur ska den kunna spridas till så många människor som möjligt, även i länder där långt ifrån alla får gå i skolan? Fortfarande saknar omkring två tredjedelar av jordens befolkning tillgång till internetuppkoppling. Nu slåss jättar som Google, Microsoft och Facebook med uppstickaren Outernet om att hitta bästa metoden för att ge hela världen gratis internet.

Google lanserade förra sommaren sitt projekt Loon som handlar om att skicka upp stora luftballonger i stratosfären med sändare som kan bringa internet till minsta avkrok på den afrikanska landsbygden och för bara två veckor sedan presenterades det nya projektet Outernet sin idé om att ge hela världen gratis tillgång till internet genom att skicka upp hundratals minisatelliter i rymden. Outernet drivs av den ideella organisationen Media Development Investment Fund i  New York som stödjer olika projekt för yttrandefrihet fri information.  

Även IT-jättarna Microsoft och Facebook har projekt för att sprida internet till den majoritet av jordens människor som fortfarande är utan uppkoppling och få fler kunder på kuppen. Microsofts heter 4Afrika och Facebooks Internet.org   

I Vetenskapsradions Veckomagasin på fredag kan ni höra Torill Kornfeldt berätta mer om alla de här projekten.