Deras pappa tog sitt liv - nu döms cheferna

7:15 min

För fyra år sedan tog socialsekreteraren Lasse Persson sitt liv, efter att han upplevt sig mobbad på jobbet. I dag dömdes två kommunchefer som ansvariga.

Håkan Lundkvist, journalist på P4 Jämtland, har följt fallet i Östersunds tingsrätt som är unikt i Sverige.

– Det är första gången som svensk domstol prövar frågan om chefsansvar vid självmord. Det kan rent principiellt bli en superviktig dom enligt åklagaren.

Det var i mars 2010 som Lasses arbetskamrater märkte att han mådde väldigt dåligt och de frågade då kommunledningen om man kunde göra en mobbingsutredning - men de sa nej.

– Han hade hamnat i konflikt med sin arbetsledare, en konflikt som eskalerade. Lasse Persson tog upp konflikten med sina chefer och beskrev i ett tidigt stadie hur dåligt han mådde över situationen, säger Håkan Lundkvist.

I april samma år konstaterade kommunen att ingen kränkande särbehandling av Lasse har förekommit. I stället meddelade cheferna att det fanns fel och brister i hur Lasse utförde sitt arbete, och han fick en skriftlig varning.

– Cheferna har enligt domstolen systematiskt försökt göra sig av med Lasse Persson efter som de ansåg att han var besvärlig och ställde massa krav, säger Håkan Lundkvist.

I maj bad Lasse Persson att bli omplacerad, två dagar senare blev han avskedad från sitt jobb. Och den 10 juni, samma dag om överläggningar kring hans avsked skulle hållas, orkade Lasse inte mera och valde att avsluta sitt liv. Tingsrätten menar att cheferna gjort sig skyldiga till vållande till annans död eftersom de vetat om självmordsrisken och hur dåligt Lasse Persson mådde, men ändå avskedade honom.

Gärningen har ett straffvärde på ett år, men eftersom de två cheferna är tidigare ostraffade döms de till villkorlig dom och dagsböter. Den högre av cheferna döms till 50.000 kronor, den lägre till 23.000 kronor i dagsböter

Lina och Lovisa Persson, döttrar till Lasse, är idag glada över domen.

– Det känns overkligt, men väldigt skönt att få det här erkännande. Vi har väntat på det här så länge. Det är en lättnad att bli trodd, att det inte var pappas fel utan att det inte gått rätt till, säger Lovisa Persson.

Lina hoppas att domen kan bli ett stöd för andra som går igenom samma sak och få dem att våga göra något.

– Det är viktigt att domen kan hjälpa andra. Jag hoppas det kan bli som en push för att andra i den här situationen vågar göra samma sak.