Hjärttransplantation på frammarsch

Flera världsledande metoder för hjärt-lungkirurgi har utvecklats på en liten gård i Skåne. Lundaprofessorn Stig Steen har lämnat sjukhusmiljön för att genom försök på grisar utforska gränserna för transplantioner.

Genom försök på grisar så har Stig Steen bland annat utvecklat metoder där man kan vänta upp till ett dygn och sedan transplantera lungor och hjärta. Av säkerhetsskäl får vi inte berätta i radion var i Skåne gården ligger. De finns ett högt taggtrådsstängsel runt om gården. Hittills har det inte varit några sabotage.

- En riktig djurvän förstår att man ibland måste använda djur i experiment för att lösa alvarliga medicinska problem, säger Stig Steen.

Företaget uppfinner också hälsokost, och i en ny länga på gården ska man ta emot fetmapatienter för att testa nya behandlingsmetoder. De privata finansiärerna ska också få komma och möta forskarna och gästerna, och dessutom få diskret sjukvård.

- Vi behöver finansiering, eftersom grundforskning är dyr. Och det finns de som kan behöva diskret vård och hälsocoaching, och det kan vi ställa upp med, säger Stig Steens son Ådne Steen.