#kärienfinne

Det började med en Morakniv i kökslådan och slutade med äktenskap #kärienfinne

9:16 min

Livet med Jarmo har förändrat Therese Rantakokkos bild om både Finland och det finska i Sverige. Men att hon bytte efternamn från Holm till Rantakokko var svårast att smälta för alla i hennes omgivning.

- Det är många som har haft åsikter om att jag bytte efternamn och jag har fått höra både det ena och det andra. På något sätt är det accepterat att göra så i Sverige mot finnar. T.ex. när det är hockey-VM och alla finska efternamn… man kan göra sig lustig över det hela. Det tycker jag är att gå ett steg för långt, oavsett nationalitet, säger Therese Rantakokko.  

Sonen lär sig båda kulturer

Både Therese och hennes finskfödda man Jarmo arbetar vid Uppsala universitet. Paret träffades på internet i början av 2000-talet. De har nu varit gifta i åtta år och sonen Axel har fyllt fem år.

- Vi försöker uppfostra Axel så att han inte skulle behöva känna sig som en främmande fågel i hans pappas hemland. Vi köper hem finskspråkiga böcker och Axel får modersmålsundervisning i förskolan.

"Jarmo har sisu och är uthållig som få"

Trots att Jarmo flyttade till Sverige som barn, tycker Therese att det finns mycket typiska finska drag i honom.

- Den här myten att finska män inte visar känslor, det gör han ju, men ibland får man dra det ur honom. Jag skulle säga att han har lite finsk sisu, han är uthållig som få. Hugger han ved så kör vi igenom hela vedhögen, listar Therese.

Morakniv i kökslådan

I början av förhållandet blev Therese tveksam när hon öppnade kökslådan i Jarmos dåvarande ungkarlslägenhet.

- När vi hade varit tillsammans bara ett kort tag så hittade jag en Morakniv i hans kökslåda. Det tyckte jag var märkligt, i min värld har man inte moraknivar i kökslådan, skrattar hon.

Kniven fick sin förklaring.

- Jag fick veta att det har man när man äter torkat renkött. Bastukorv (saunalenkki) är också bra att skära med just Morakniv. Så där har jag fått anpassa mig, vi har Morakniv i kökslådan.

”Min bild av Finland har förändrats”

Therese Rantakokko berättar att hennes bild av Finland och sverigefinländare förändrades kraftigt i och med att hon träffade Jarmo.

- Min bild av Finland har förbättrats mycket. När vi reser till Lappland väljer vi hellre att köra den finska sidan eftersom där finns det bättre service för barn och det är renare.

”Finska klasser isolerade eleverna”

- Jag gick i grundskolan i södra Stockholm och det fanns en finsk klass i vår skola. Eleverna i den finska klassen var isolerade från oss andra och det skapade fördomar. Numera söker vi oss till sverigefinska evenemang här i Uppsala.

Therese har också studerat finska eftersom hon inte vill vara beroende av sin mans tolkhjälp i samband med familjens Finlandsresor.   

- Jag minns när en finsk släkting berättade en tio minuter lång historia och Jarmo översatt historien till mig i två meningar. Då kände jag att någoting måste göras.

- Jag har pluggat finska två terminer på Medborgarskolan. Jag kan inte säga att jag talar finska men jag förstår lite och kan beställa själv mat på en restaurang, avslutar Therese Rantakokko.

Journalismimme perustana on uskottavuus ja puolueettomuus. Sveriges Radio on riippumaton poliittisista, uskonnollisista, taloudellisista, julkisista ja yksityisistä intresseistä.
Lue lisää toimintatavoistamme.