Ganda Wikipedia

Sunt skeptisk till Wikipedia-artiklar

7:03 min

Wikipedias artiklar kommer oftast högst när man söker information på internet, men hur pålitliga är den öppna uppslagsverkets artiklar? Klotet besökte svenska Wikimedia som stiftelsen heter bakom projektet för att kolla finansieringen och dessutom ringde vi upp en Wikipediaforskare på Oxford University.

Internetlexikonet Wikipedia startades i ett garage 2001 av Jimmy Wales och Larry Sanger och finns numer på 287 språk. Engelska är störst med över 4,5 miljoner artiklar, svenska kommer på fjärde plats med 1, 6 miljoner artiklar. Grundarnas vision var att skapa ett öppet lexikon där all världens kunskap kunde delas gratis med alla människor på jorden.

Men det här med ett uppslagsverk där vem som helst kunde skriva, inte bara fackexperterna, möttes från början av rätt mycket misstänksamhet. Lärare underkände Wikipedia som källa och bland oss journalister är vi nog än idag ganska många som tvekar att använda Wikipedia i vår reasearch.

– Jag tycker det är en sund inställning att vara kritisk när du läser en Wikipediaartikel. Det är inte en slutkälla utan där du startar för att få en ingång i ett ämne och förhoppningsvis lär dig så mycket att du vet var du kan söka vidare, säger Jan Ainali som är verksamhetschef på svenska Wikimedia.

Det knarrar hemtrevligt i golvplankorna numer på kontoret. Wikimedia har kommit upp sig och fått flytta från en mörk källare på Hornsgatan i Stockholm till ljusare lokaler närmare stan. Idag har de fem heltidsanställda och två på deltid och Jan Ainali säger att han tycker att förtroendet för organisationen har ökat. Verksamheten finansieras av miljonatsl små bidrag (i snitt 200 kronor styck) från användare som gillar idén.

De anställda på Wikimedias kontor gör informationsmaterial och utbildningar och försöker värva fler att skriva i uppslagsverket. Men själva skrivandet görs fortfarande av vem som helst som vill och som följer Wikipedias regler som bland annat säger att artiklarna ska vara neutrala, alltså inte ta ställning i en fråga och "presentera fakta så att både anhängare och kritiker kan vara överens om formuleringen" och så ska man schysst och hålla god ton. Skribenterna har koll på varandra och röstar fram administratörer som har rätt att stänga av den som inte sköter sig och bryter mot reglerna.

Vissa ämnen är dock inte alla lika skribenter lika överens om och då kan det utbryta så kallade "editorial wars". På Oxfords universitet i Storbritannien har forskaren Taha Yasseri tittat på såna här redigeringskrig som kan bryta ut kring kontroversiella ämnen där många vill att det ska vara just deras åsikter som speglas. Det kan handla om politik, religion, fotboll eller kändisar tex.

På den engelskspråkiga sidan hamnar förre amerikanska presidenten George W Bush högst upp på redigeringskrigen och på femte plats hittar man global uppvärmning. Så om man tittar den sidan så kan artikeln vara mer präglad av vetenskapligt belagd fakta för fem minuter sedan, eller tio minuter senare berättar han.

Taha Yasseri kan konstatera att inte alla skribenter följer Wikipedias regler och att en wikipediartikel bara kan vara en första överblick, vill man veta mer och vara säker på korrekt information får man söka sig vidare. Men han är ändå i grunden positiv till Wikipedia som ett öppet lexikon och som på vissa mindre språk kanske är den enda tillgängliga källan på nätet kring olika ämnen.