Valframgång väntar för EU-kritiska partier

2:10 min

Det kommande EU-valet väntas bli en stor framgång för EU-kritiska partier.

Runt var fjärde parlamentariker kommer vara EU-motståndare efter valet, enligt en stor opinionsundersökning, som statsvetarprofessor Simon Hix presenterade i går.

– Det blir troligen runt 200 parlamentsledamöter som kommer vara emot en slags mainstream-agenda för ökad integration i Europa, säger Simon Hix som är en stor auktoritet när det gäller EU-valforskning.

Partigrupper med runt 200 EU-kritiska parlamentariker motsvarar drygt en fjärdedel av de 751 ledamöterna i EU:s parlament. 

Simon Hix och hans kollegor har tagit fram en modell för att väga samman nationella opinionsundersökningar inför EU-val. Förra gången, 2009, stämde deras sista undersökning till 98 procent jämfört med det faktiska valresultatet.

Gårdagens siffror tyder på att socialdemokraterna kommer bli största partigrupp efter valet, med 221 mandat i EU-parlamentet. Den stora kristdemokratiska-konservativa EPP-gruppen går kraftigt tillbaka enligt undersökningen, från dagens 274 mandat till 202.

Enligt Simon Hix är det dock för tidigt att nu, tre månader i förväg, bestämt säga att socialdemokraterna kommer vinna valet.

Däremot tror han att framgångarna för EU-kritiska partier längst ute till höger och vänster kan leda till mer samarbete mellan de två största partigrupperna.

EU:s jätte Tyskland regeras ju just nu av en så kallad  stor-koalition mellan kristdemokrater och socialdemokrater, och Simon Hix säger lite poetiskt att den tyska regeringen "skickar sin långa skugga över EU-parlamentet".

– En stor-koalition i Berlin har stort inflytande över de största grupperna i EU-parlamentet, på grund av storleken på delegationerna från CDU och SPD i de två grupperna, säger Simon Hix.